Sirišča in kulture


SIRIŠČA in KULTURE

SIRIŠČA:

- CHY-MAX EXTRA (prah 20g za 1000 litrov mleka)

- CHY-MAX Plus (tekočina 100ml za 300 litrov mleka) proizvajalca Ch.Hansen, Danska

KULTURE:

- MB kultura CHN-19 in FLORA DANICA (skuta; mladi,poltrdi ali trdi siri; kislo mleko in kislo smetano)

- MB kultura FRC-60 (mehki siri)

- MB kultura TCC-3 (mozzarella)

- MB kultura YC-180 in YC-380 (jogurt bolj kisel)

- MB kultura YC-X16 (čvrsti jogurt) in YC-X11 (tekoči jogurt)

- MB kultura ABY-3  (probiotični jogurt)

 

 

OSTALI DODATKI:

- kalcijev klorid CaCl2

 

Kalcijev klorid CaCl2

Kalcijev klorid dodajamo pri usirjanju toplotno obdelanega mleka in pri mleku, ki je bilo hladno skladiščeno pri temperaturah pod 6°C. Z dodatkom kalcijevega klorida izboljšamo sposobnost mleka za usirjanje.


Kefirna zrna

Zrna so bele barve in imajo premer 1-6mm. Sestavljajo jih naslednji mikroorganizmi:

- mlečnokislinske bakterije:  Lactococcus lastic subsp. lactis
                                             Lactococcus lastic subsp. cremoris
                                             Lactobacillus brevis
                                             Lactobacillus casei subsp. rhamnosus
                                             Leuconostoc mesenteroides in ostali

- kvasovke: Kluyveromyces marxianus
                   Candida kefir

- ocetnokislinske bakterije: Acetobacter aceti

Kefirna zrna se uporablja za pripravo kefirja. To je tekoči, kisli mlečni izdelek, ki ga nekateri poimenujejo mlečni šampanjec. Njegova domovina je Kavkaz, kjer ga še danes izdelujejo iz ovčjega in kozjega mleka. Kefir je prijetno kislo, osvežujoče, fermenitano mleko. Je lahko prebavljiv, njegova prehranska vrednost pa je podobna kot pri ostalih fermentiranih mlečnih izdelkih (jogurt, kislo mleko, ...). Kefir vsebuje vitamin B1 in B2.


NAVODILA ZA SIRIŠČE


Pripomočki za izdelavo mlečnih izdelkov