Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

ZLATO IN SREBRNO PRIZNANJE MLADIM RAZISKOVALCEM


Maj Zupan, Živa Juvan in Ana Markič, dijaki 4. letnika gimnazije so 16. 5. 2022 na 56. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije osvojili zlato priznanje. Pod mentorstvom profesorice Tadeje Polajnar so predstavili raziskovalno nalogo z naslovom »Protimikrobni učinki kefirja na rast bakterije Staphylococcus epidermidis«. Nalogo so izdelali v šolskem mikrobiološkem laboratoriju. 

Manca Lepoša, dijakinja 3. letnika gimnazije, je predstavila raziskovalno nalogo s področja matematike. Pod mentorstvom Marka Koselja je raziskovala metodo najmanjših kvadratov. Osvojila je srebrno priznanje. 

Vsem raziskovalcem in mentorjema iskreno čestitamo. 

Povzetek raziskovalne naloge »Protimikrobni učinki kefirja na rast bakterije Staphylococcus epidermidis«
Kefir je starodavni mlečni napitek, pridobljen z mlečnokislinsko in alkoholno fermentacijo, saj je kultura kefirja v obliki kefirnih zrn, sestavljenih tako iz mlečnokislinskih in drugih bakterij kot iz kvasovk. Raziskovali smo optimalno količino kefirnih zrn, potrebnih za pripravo kefirja, ki bi imela zaviralni učinek na bakterijo Staphylococcus epidermidis, ki smo jo, kot glavno povzročiteljico aknavosti in mozoljavosti, izolirali s kože mladostnika. Najboljše rezultate smo dosegli pri koncentraciji šestih oziroma osmih gramov kefirnih zrn v 100 ml mleka, pri 24 urni fermentaciji, na sobni temperaturi.

 

Povzetek raziskovalne naloge »Metoda najmanjših kvadratov«
Nekega dne sem se pri uri matematike vprašala, kako bi točkam, ki ne ležijo na isti premici, izračunali najbolje prilegajočo premico. Tako sem se lotila te projektne naloge. Prvi korak je bil izpeljava formul za izračun vrednosti