Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Veselje do znanosti

15. 11. 2019 smo se gimnazijci 1. letnika Mitja Kuralt, Anja Purgar in Matej Peternelj s profesorjem Juretom Auscem udeležili prijetnih in zanimivih delavnic na Gimnaziji Celje – Center. Za začetek smo si ogledali predstavo Naj gre vse v π, ki jo je vodil državni prvak v recitiranju števila pi (na pamet je povedal 3141 decimalk), poznan tudi kot voditelj Malih sivih celic, Nik Škrlec. Želel nam je pokazati, kaj pravzaprav počne in kako mu to uspeva s svojo palačo spomina.

Po duhoviti predstavi so nas čakale delavnice. Prva, ki smo se je udeležili, je bila Zabavna kemija, kjer smo opazovali poskuse z različnimi plini (kisik, vodik, helij, ogljikov dioksid, …). Nato smo se udeležili praktične delavnice Skrivnostni nitinol – to je kovina, ki ima svoj »spomin«. Na koncu pa smo spoznali in se igrali z Virtualnim reliefnim peskovnikom, ki so ga izdelali dijaki.

Delavnice so naš še bolj pritegnile k fiziki, kemiji ter geografiji, a je bil že čas, da se odpravimo domov. Dan smo zaključili z obilico novih zanimivih informacij, ki nam bodo dali nov zagon v ustvarjalnosti.