Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Srečanje s slepimi in slabovidnimi

V zadnjem tednu maja smo imeli na šoli srečanje posebne sorte. V okviru kulturnih dni, ki so jih na Okroglem preživljali slepi in slabovidni, je ekipa njihovih »literatov« obiskala tudi našo šolo. Dijaki 1. M so lahko  prisluhnili poeziji in osebnim zgodbam ustvarjalcev.  Obiskali sta nas Mirjana Serenk, Valter Čučkovič, Ifigenija Simonović in Dušan Mlakar. Slepoto so pridobili v zgodnji mladosti. Nekateri živijo z ostanki vida, ki so kot  skupek ogorkov z vprašljivim časom brlenja. V tedanjih časih so jih  usmerjali za poklic telefonista. Najbolj nadarjeni so imeli srečo in so se v Beogradu izučili za maserje. Danes je drugače, imajo spremljevalca, lahko sledijo svojim željam v okviru možnosti in se šolajo za različne poklice. O slepoti ozaveščajo javnost in mlade. Ni grozno če ne vidiš, grozno je če ne ustvarjaš, ne živiš.  Valter Čučkovič je o svoji slepoti napisal zbirko aforizmov. V enem pravi takole:

» Po izgubi vida se moraš odločiti ali boš tvornik ali trpnik.«

Mirjana je predstavila nekaj pesmi iz svoje pesniške zbirke. Pravi skupaj sva noč in dan… najin korak je odmerjen, korak koraku enak.

Rada poje in veliko nastopa. Pogreša ples, ker pa se je rodila v Srbiji, zna plesati kolo. Ima družino in vnuke, povsem običajno življenje, kot drugi.  

Pridružila se nam je tudi Bojna. Pogosto pride med mlade in predstavlja slepoto. » Če ti rečejo, da si slepi talent, menda ne mislijo, da si nadarjen za slepoto. »Je upokojena telefonistka in se ukvarja s fotografijo. Bila je ravno polna in krvava luna. Po poljih in travnikih na Okroglem so v objektiv fotoaparata ujeli luno v vsej svoji večerni lepoti.

Zvečer so imeli literarni večer posvečen nedavno preminulemu Francetu Piberniku. Pibernik se je ukvarjal z zamolčanimi pesniki in tako so tokrat obudili spomin na Franceta Balantiča. Člani kulturnega društva Valentina Kokalja Visoko so recitirali pesmi in odlomke  njegove poezije, dijaki BC Naklo pa so prispevali glasbene točke.

V petek, 28.5.2021 so prav tako na Okroglem v znak prijateljstva posadili drevo, staro sorto jablana  bobovec. Na popoldanski čajanki so postregli z Volarjevim čajem in čisto novim izdelkom naših dijakov, ajdovimi mafini s kranjsko klobaso. Za te mafine so dijakinje letos maja prejele zlato priznanje kot najbolj inovativen izdelek na natečaju Več znanja za več turizma. Iskali so nove kulinarične izdelke s pridihom tradicionalnega. Kranjska klobasa je v Naklem poznana jed. V tamkajšnji gostilni se je  pred leti ustavil sam presvetli cesar Franc Jožef. Ko je okušal klobaso je dejal, to pa ni navadna klobasa, to je kranjska klobasa. Tako so dijakinje izdelale novo, sodobno jed s kranjsko klobaso in lokalnimi sestavinami. 

Naše sodelovanje s slepimi in slabovidnimi je tako naletelo na zelo plodna tla. Ne pozabimo, še cel junij je v Knjižnici za slepe in slabovidne v Ljubljani na ogled razstava dijakov BC Naklo Your Alps.

Tako smo pridobili znanje za življenje….

Strahinj, junij 2021                                                                                                           Mojca Logar