Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Skills4life

Letos jeseni smo uspešno zaključili triletni Erasmus+ projekt. V njem smo se povezale 3 šole: BC Naklo, Kaufmänische Schule Geislingen iz Nemčije in OLVP iz Belgije. Projekt je koordinirala  profesorica nemščine Darja Ravnihar.

Vizija naše šole je, da spodbujamo dijake na poti do cilja in tudi pri tem projektu se je izkazala sama pot do cilja kot bistvena. Dijaki so spoznali svoje osebnostne kompetence, ugotovili, katere veščine še morajo razviti, da bodo dobro zaposljivi. Pri tem je rastla njihova samozavest, postali so bolj ponosni nase, izgubili so strah pred komuniciranjem v tujem jeziku, naučili so se, če smo drugačni, da je to dobro in da je ravno ta drugačnost naša prednost in da imamo v Sloveniji veliko dobrega za pokazati in da smo dobri v znanju tujih jezikov. Dijaki so se skozi leta tako dobro povezali med seboj, da so postali tesni prijatelji in uspeli so se dogovoriti, da se poleti obiščejo v Belgiji. Obiskujejo se celo cele družine. Nekateri izmed njih so našo šolo že zapustili, ampak vez s svojimi prijatelji iz tujine je ostala. Nekateri dijaki celo poročajo, da je to izkušnja za življenje in da jim bo spomin na srednjo šolo ostal lep prav zaradi udeležbe v tem projektu. Drugi so zbrali pogum in si poiskali počitniško delo v tujini, bivali pa so pri svojih nemških prijateljih. Med projektom se jim je povečala želja po sodelovanju z njihovimi vrstniki v tujini.

Udeležba v projektu Skills4life je povezala tri države, tri različne šole s podobno vizijo o podjetnosti, nastala so številna nova prijateljstva, strokovno je bilo izvedenih mnogo primerov izmenjave dobre prakse, naučili smo se drugačnih učnih pristopov, ki so nam dali širino, izmenjavali smo si izkušnje in se utrdili v komunikaciji v tujem jeziku. Dijaki so lahko uporabljali dva tuja jezika in upam si trditi, da smo postali strpnejša in tolerantnejša družba. Spoznali smo, da nas naša drugačnost le bogati.

​V okviru projekta smo obiskali večja podjetja, kot je Medex, WMF, Volvo, srednje velika podjetja Logar Trade in manjše obrtnike, npr. našega bivšega dijaka čebelarja Jureta Andrejko. Obiskali smo državne institucije EU Parlament v Bruslju in Univerze v Nemčiji, obiskali smo večja mesta Stuttgart, Bruselj, Ljubljano. Timsko smo delali večino časa na mobilnostih, tako npr. v Start up inkubatorju kot tudi v šoli, gostili smo številne strokovnjake s področja dela in zaposlovanja, gostili uspešna start up podjetja, kot so Balkan Campers (naš bivši dijak)  in osebni EKGSavvy.

Več o projektu si lahko preberete na povezavah:

www.bc-naklo.si/projekti/mednarodni-projekti/erasmus/skills4life/

https://www.ksgeislingen.de/kooperationen/skills4life-erasmus/