Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Mobilnost v okviru Erasmus+ projekta Alps4nats v Italiji in Franciji

Trajanje: 22 – 30.9.2021

Udeleženci: 4 dijaki iz drugih in tretjih letnikov izobraževalnih programov naravovarstveni tehnik in strokovne gimnazije ter 3 učitelji

Lokacije mobilnosti:
Italija – Piazzole (Brescia)
Francija – La Tour d' Aigues (Luberon)

V okviru Erasmus + projekta Alps4nats – Alpe za navdušence smo 4 dijaki iz drugih in tretjih letnikov izobraževalnih programov naravovarstveni tehnik in strokovne gimnazije ter 3 učitelji odpravili na mobilnost v Italijo ter Francijo. Obiskali smo šoli, ki sta poleg Biotehniškega centra Naklo, vključeni v projekt Alps4nats – MFR La Tour d' Aigues in Liceo Scientifico Annibale Calini Brescia.

V Italiji smo se skupaj s francosko ekipo 11 dijakinj in 2 učiteljev nastanili v skavtskem domu Piazolle, blizu Brescie. V njegovi okolici smo raziskovali genetsko pestrost kostanja (merili smo povprečno velikost listov ter njihova odstopanja pri različnih podvrstah kostanja) ter vrstno pestrost. Tam smo določali habitatne tipe, spoznavali habitatno direktivo ter poskušali reševati okoljske problematike ( npr. fragmentacije ekosistemov) na lokalnem, regionalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju. Spoznali smo se z mrežo Nature 2000 ter projekti Life+. V nadaljevanju smo določali habitatne tipe v čudovitem naravnem parku Adamello – Brenta ter ob Gardskem jezeru. Ob smučišču Madonna di Campiglio smo poskušali odkriti vpliv človeka na pokrajino ter ekosisteme, kar je vodilo v pogovor o trajnostnem načinu življenja.

Pot v Francijo je bila zaznamovana s hudim neurjem, ki je na srečo kmalu minilo, ter prineslo sončno vreme, ki nas je spremljalo celotno mobilnost. Prek orientacijskega pohoda smo spoznavali mesto La Tour d' Aigues, vmes pa so francoske dijakinje vpletle tudi različne igre povezane s prepoznavanjem zelišč, podnebnimi spremembami, ločevanjem odpadkov, porabo vode … Ogledali smo si tudi kamnolom okre Colorado Provencal-Rustrel ter naravni park Calanque de Sugiton, ki sta pojem biodiverzitete še dopolnila z mediteranskimi habitatnimi tipi, favno in floro.