Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Ekskurzija v Krško, Brestanico in Brežice

V torek, 5. 11. 2019, smo se s šolo odpravili v Krško pogledati Svet energije, to je interaktivni center za izobraževanje o energiji.

Tam smo si ogledali model kontrolne mize za upravljanje elektrarne, gospod nam je pokazal kako zagnati poenostavljen model jedrske elektrarne, kaj storiti, ko je previsok ali prenizek tlak v ceveh in kako ta tlak uravnati.  Nato smo odšli v naslednjo sobo pogledati maketo vetrne elektrarne, pri kateri smo sami poizkusili, kako z njo proizvesti čim več energije. Ogledali smo si tudi model črpalne elektrarne in ga preizkusili. Poigrali smo se tudi s porabo energije, gospod nam je pokazal, kako deluje energetski sistem in kakšen je delež porabe elektrike glede na nastanek. Tam smo si ogledali tudi sevanje in njegovo detektiranje z meglično celico. Naučili smo se, da ena uranova kocka nadomesti po več vagonov premoga.

Razstavljen so imeli tudi pomanjšan model uranovih palic za jedrsko elektrarno, gospod nam je razložil, da v te palice spuščajo okrogle brikete urana in seveda čemu so te palice namenjene.

Nato smo šli v klet, kjer so imeli veliko eksperimentov, ki smo jih lahko sami raziskovali, kot na primer plazemska krogla, ali poganjali kolo za proizvodnjo energije, razstavljeni so bili tudi magneti, s katerimi smo se lahko poigrali. Nato nas je gospod zbral na kup in pokazal, kako poči bakrena žica zaradi prevelikega toka ter kako visoka napetost vpliva na naše telo (lasje).

Ko smo se gospodu zahvalili, smo pojedli malico in se poslovili, nato smo odšli proti termo elektrarni Brestanica, tam smo si sposodili čelade in varnostne jopiče. Vodič nam je razložil delovanje in pomen stavb, ki sestavljajo elektrarno, in razložil zgodovino obratovanja ter koliko so elektrarne pridelale energije včasih in primerjal to z elektrarnami danes, peljal nas je tudi do kontrolne sobe in razložil, kaj vse kontrolirajo iz tega prostora.

Naučili smo se, da če zmanjka elektrike, da jo lahko oni v kratkem času nadomestijo, tako da imajo velik vpliv na energetski sistem Slovenije.

Po obisku termoelektrarne smo se odpravili proti HE Brežice, kjer smo si ogledali ribje steze. Gopsod nam je razložil, kako delujejo ribje steze in katere vrste rib živijo tam v Savi. Po predstavitvi nas je druga vodička peljala po nasipu akumulacijskega jezera in razlagala, kako so poskrbeli za nadomestne habitate za živali, ki so včasih živele ob reki, ki je zaradi elektrarne sedaj zelo drugačna. Razložila nam je tudi, da zaradi prostorske stiske niso mogli razširiti akumulacijskega jezera.

Naučili smo se, da je pred akumulacijskim jezerom včasih tu rastla trava in drevesa, sedaj pa je vse to prekrito z več tonami vode, ter da se v jezeru nahajajo krapi ter somi večji od dveh metrov. Ribje steze se uporabljajo zato, da lahko ribe obidejo jez elektrarne in se selijo na zgornji oz. spodnji del reke.