Biotehnologija


Kaj je biotehnologija

Biotehnologija je interdisciplinarna veda, ki združuje področja biologije, kemije in tehnologije, uporablja žive organizme, celice in njihove dele v industrijske namene, v kmetijstvu, medicini, veterini in varovanju okolja. Izvor besede biotehnologija: bios = življenje, teuchos = orodje, logos = preučevanje

Pouk biotehnologije poteka v 2., 3. in 4. letniku in se praktično povezuje z laboratorijskimi vajami.  Biotehnologija je tudi izbirni maturitetni predmet. V zaključnem letniku maturanti izdelajo raziskovalno nalogo.

Laboratorijske vaje

Predmet Laboratorijske vaje je oblikovan kot podpora predmetu Biotehnologija. Gimnazijci razvijajo laboratorijske spretnosti in osnovne metode raziskovanja. Navajajo se na varno delo v laboratoriju. V četrtem letniku izdelajo projektno nalogo, ki jih usposobi za samostojno odkrivanje problemov in iskanje rešitev.

Naslovi raziskovalnih nalog v letu 2016/17:

1. Vpliv naravnih prebiotikov na rast probiotikov v mlečnem substratu

2. Dokazovanje delovanje naravnih antimikotikov na onikomikoze

3. Učinek berberina na patogene mikroorganizme

4. Spremljanje mikrobiološke kakovosti domače in industrijske proizvodnje zeliščnih čajev

5. Vpliv amilaze na fermentacijo riževega vina

6. Spremljanje kakovosti mleka pridelanega na BC Naklo

7. Boj proti škodljivim kožnim bakterijam z uporabo izvlečka alg spiruline

8. Dokazovanje najuspešnejše metode mikropropagacije glede na izbor delov rastline na kemoterapijo

Naslovi raziskovalnih nalog v letu 2015/16:

1. Antibiotični učinki eteričnih olj in hidrolatov zdravilnih rastlin na enterobakterijo Escherichia coli – Naloga je prejela 46. Krkino priznanje za raziskovalne naloge.

2.  Vpliv dodatka citronske kisline na alkoholno fermentacijo pri izdelavi medice – Naloga je prejela srebrno priznanje na tekmovanju Gibanja znanost mladini.

3. Spremljanje spontane in vodene alkoholne fermentacije jabolčnega mošta / Obdelava odpadnih mlekarskih voda z uporabo različnih mikroorganizmov

Naslovi raziskovalnih nalog v letu 2014/15:

1. Antibiotični učinki eteričnih olj na rast patogenih kožnih bakterij – Naloga je prejela 45. Krkino nagrado za raziskovalne naloge.

2. Gojenje Spiruline v stranskem produktu proizvodnje sira

3. Ekstrakcija fikocianina iz Spiruline

4. Vpliv različnih substratov na izdelavo grškega jogurta

5. Sprektrometrično spremljanje alkoholnega vrenja pri izdelavi kvasa

6. Vpliv različnih sladkorjev na rast kvasovk

7. Fermentacija medu

8. Boza – fermentirana pijača iz žit

9. Primerjava spontane in vodene kislinske fermentacije pri izdelavi kislega mleka 

 

 

 


Učni načrt za biotehnologijo