Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Likovne razstave izven BC Naklo


PodvigInovativna pedagogika | Trajnostna mobilnost | Likovna razstave izven BC Naklo |Pozdrav pomladi
Razstava Your Alps na Stari pošti

Likovna razstava Your Alps na Stari pošti v Kranju je bila razstavljena od aprila do junija 2022. Članek o razstavi je bil objavljen v Gorenjskem glasu.
Likovna razstava na OŠ Tržič

Od februarja do aprila 2022 smo izmenjali likovne razstave z OŠ Tržič. V Tržiču smo razstavili likovna dela Svet (World), na BC Naklo pa se je s svojimi deli je prvič samostojno predstavila učenka OŠ Tržič Alina Jakimovska. Mentorica likovnih del je prof. Darja Zupan. Ob otvoritvi smo pripravili krajši kulturni program.
Izmenjava likovnih razstav z OŠ Orehek

Osnovna šola Orehek je gostovala na BC Naklo z razstavo Plakat miru. BC Naklo je na OŠ Orehek razstavil slike Your Alps. Slike so se izmenjevale od decembra do februarja 2022.
Onstran svetlobe

BC Naklo postaja razstavni prostor tudi za tuje razstavljalce. Tako smo gostili razstavo Onstran svetlobe, ki je nastala ob 100 letnici delovanja Društva slepih in slabovidnih Slovenije. Avtorji slik in fotografije so njihovi člani in razstava gostuje po vsej Sloveniji.  Razstava je bila na šoli od septembra do decembra 2021.  Otvoritve so se udeležili člani društva slepih in slabovidnih Murska Sobota in avtorji slik. Kulturni program so pripravili dijaki biotehniške gimnazije in člani Zveze slepih in slabovidnih. Gorenjski Glas je ob tem objavil novico.
Razstava na OŠ Stražišče

V šolskem letu 2021 uvajamo novo sodelovanje med šolami. BC Naklo bo imel razstave na osnovnih šolah in osnovne šole bodo razstavljale pri nas. Prva v tem sklopu je Osnovna šola Stražišče. Razstavljen je kolaž različnih izdelkov, ki nastajajo pri pouku likovne vzgoje na OŠ Stražišče. Razstavljene slike so krasile naše hodnike od septembra do decembra 2021.  Mentorica je prof. Deana Selko.


Na osnovni šoli Stražišče gostuje od septembra do decembra 2021  razstava dijakov NC Naklo World.
Razstava RDEČA, BELA ČRNA V GALERIJI STARA POŠTA V KRANJU

Dijaki so pod mentrstom prof. Borisa Urha ustvarili zelo odmevno in udarno razstavo z naslovom Rdeča, bela, črna. Po idejni zasnovi Barbare Kruger, ki z omenjenimi motivi že več kot pol stoletja razbija tabuje, dvome in sporoča svojo resnico in dejstva kot jih vidi in občuti ženska in vsak posameznik, so dijaki ustvarili inovativna dela, ki so bila razstavljena v šolski galeriji. Od januarja do maja 2021 so dela dijakov razstavljena v galeriji Stara pošta v Kranju.Ob virtualni otvoritvi razstave Bela, rdeča, črna na stopnišču Stare pošte je bil v Gorenjskem Glasu 9. 2. 2021 objavjen tudi obsežen članek.


 

 

Objava v Kranjčanki, februar 2021
Razstava YourAlps

Na šoli izvajamo projekt Your Alps, v katerem želimo mladim približati življenje v Alpah. Partnerji prihajajo iz celotnega območja alpskega loka od Francije, Italije, Švice, Nemčije, Avstrije in Italije.

BC Naklo je pridobil naziv prve alpske šole v Sloveniji.  

Več o projektu Your Alps na http://www.bc-naklo.si/youralps/

Ta razstava je povsem presegla naša pričakovanja in vključila tako trajnostne, sonaravne, etične in vseživljenjske komponente, da smo o tem posneli film. O postopnem delu je objavljena časovnica spodaj, film pa predstavi celoto.Ena od akcij je bila izvedba fotografske delavnice v dolini Trente. Dijaki so ob mentorstvu profesionalnih fotografov odkrivali motive in izdelali dobro fotografijo alpskega sveta.

Na osnovi teh fotografij so drugi dijaki izdelali slike z enakim motivom v 3D tehniki.

Slike smo razstavili na šoli.


Razstava v knjižnici Ivana Tavčarja v Škofji Loki

Običajno se je delo z razstavo na šoli tako zaključilo. Vključeni smo v projekt PODVIG – uvajanje podjetnosti v gimnazije, kjer pa bi s primeri dobre prakse radi naredili še kaj več. Tako smo razstavo ponudili na ogled knjižnicam po Gorenjski. Takoj so se odzvali v knjižnici Ivana Tavčarja v Škofji Loki. Tako smo v mesecu maju 2019 s pričujočo razstavo gostovali v Škofji Loki.Ker je razstava narejena v 3D tehniki, smo jo opremili z napisi v brajlovi pisavi. Za pomoč smo prosili Center Iris – center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana. Tako je razstava primerna tudi za tovrstno populacijo.


Razstava v Planinskem muzeju v Mojstrani

Od septembra do novembra 2019 je bila razstava na ogled v Planinskem muzeju v Mojstrani, kjer je bila vključena v teden evropske kulturne dediščine.

Več na https://www.planinskimuzej.si/your-alps-in-triglav-moj-navdih/


Razstava v Triglavskem narodnem parku v centru Bohinjka v Stari Fužini

Ob otvoritvi razstave v Bohinju, so sodelovali člani društva slepih in slabovidnih s Primorske. Njihovi člani aktivni tudi na likovnem področju. Najpogosteje slikajo z akrilnimi barvami s peskom. Pričujoče slike v 3D tehniki so jim bile zelo všeč. Morda v prihodnosti izvedemo kakšno skupno delavnico.

Od januarja do marca 2020 razstava gostuje v Triglavskem narodnem parku v centru Bohinjka v Bohinju.

Več na https://www.tnp.si/sl/obiscite/koledar-dogodkov/your-alps-tvoje-alpe/


Razstava v zavodu IRIS

Trenutno je razstava YourAlps v zavodu IRIS (Zavod za slepo in slabovidno mladino) v Ljubljani. Slike z razstave ti učenci uporabljajo tudi kot učne in didaktične pripomočke. Z njimi spozvajajo alpsko pokrajino. Da bo razstava dosegla takšen namen, tega si nismo mislili.... Ko so misli in nameni jasni, tedaj so tudi zvezde na naši strani...

Na posnetkih učenec bere o razstavi in si jo ogleduje....


Članek o razstavi v reviji Geografija v šoli