Ogled dobre prakse_pridelava in predelava sadja


Ogled dobre prakse - pridelava in predelava sadja

Dne 19.3.2019 smo v okviru projekta CLLD Od pridelka do izdelka – dodana vrednost podeželju obiskali Iva Potočnika, ki ima dopolnilno dejavnost pridelave in predelave sadja.

Nekdaj turistična kmetija se je preusmerila v sadjarstvo ter predelavo sadja. V njihovem travniškem visokodebelnem sadovnjaku so prisotne jablane starih sort - boskopski kosmač, gorenjska voščenka, bobovec, reneta, carjevič …

Ponujajo sadni sok v steklenicah in v petlitrskih »boksih«, suhe krhlje, kis, zeliščni kis, čemaž ter različne vrste žganih pijač - sadjevec, viljamovko, slivovko, brinjevec, karmeličansko in medeno žganje, tradicionalno pijačo kroparskih kovačev – bolcmajstr, sadno žganje z vinsko rutico, srednjeveški zeliščni liker s sedmimi zdravilnimi zelišči, liker z okusom žajblja in limone, borovničev in lovski liker, smrekovec …