Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Svetovni dan hrane


16. oktober - svetovni dan hrane

V jesenskem času se vrtovi in njive bohotijo v različnih barvah raznovrstne zelenjave. Čez leto komaj čakamo, da sadike zrastejo in lahko pobiramo pridelke. Svežo zelenjavo, polno vitaminov in mineralov, dijaki pri praktičnem pouku na naši šoli predelajo v nove izdelke. Zelo priljubljena je priprava mešanice posušene zelenjave, ki je pomešana s soljo. Odlična je kot osnova za dobro juho, z njo začinimo meso in jedi na žlico. Zelenjavo najprej skrbno očistimo, operemo, zmeljemo in sušimo. Po 24 urah v sušilniku zelenjava obdrži lepo barvo in vitamine ter minerale. Pridobi pa na aromi, ki nas spominja na domačo juho.

Dijaki zelenjavi dodajo sol in jo pakirajo v lično stekleno embalažo.

Dijaki sodelujejo v procesu shranjevanja zelenjave za kasnejše obdobje in tako prispevajo k zmanjševanju odpadkov, ki bi nastali v primeru neuporabe odvečne zelenjave. Tako delujemo trajnostno in skrbimo za domači način pridelave in predelave zelenjave.

 

https://www.facebook.com/watch/?v=4597516640307193