Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Vzgajamo zelišča


Vzgajamo zelišča

V uvodnem delu smo povedali kaj so zelišča, katera večkrat uporabljamo v kulinariki, za pripravo sirupov in  kdaj se jih nabira in kako se jih suši ter shranjuje. Kasneje smo se lotili svojih nalog.

Z dijaki razreda hortikulturni tehnik (1.F) smo se lotili že v jesenskem času. Najprej smo ob suhem in lepem vremenu rezali zelišča jih pravilno oskrbeli za sušenje. V sušilni komori smo zelišča sušili 1 do 2 dni. Shranili v kartonaste škatle, ki jih imamo za samostojno pakiranje zelišč ali čajne mešanice, ki jih pripravimo z dijaki.

V spomladanskem času smo  začeli z setvijo najbolj enostavnih zelišč: meta (Mentha sp.), melisa (Melissa officinalis), žajbelj (Salvia officinalis), timijan (Thymus sp.), origano (Origanum sp.), peteršilj (Petroselinum crispum)...

Izbrali smo za zelišča primerne multiplošče, ki smo  jih napolnili z ustreznim substratom. Po celotni plošči moramo imeti enakomerno razporejen substrat. V vsako luknjico pri multiplošči damo od 1 do 3 semena zelišč. Seme zelišč prekrijemo s substratom in vse skupaj zalijemo. Posajena zelišča spremljamo v rasti. Ko so dovolj velika  jih presadimo na šolski zeliščni vrt. Od spomladi do jeseni zelišča režemo in jih pripravljamo za sušenje, ki jih uporabljamo za čajne mešanice, v kulinariki, za zeliščne sirupe ali navadna voda v vrču z zeliščnim okusom.

 

Lahko si pogledate tudi kratko video predstavitev: https://www.youtube.com/embed/w6SsMS64Pig.