Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Branje - moje sanje


Branje - moje sanje

V okviru nacionalnega projekta Branje – moje sanje, ki ga izvajajo na OŠ Franja Goloba Prevalje, so dijaki 2. Č brali, razmišljali in pisali na temo okolje – trajnostni način življenja. Prebrali so znanstvenofantastični roman Peti dan in nato napisali literarni prispevek razmišljanja na ekološko temo.

Cilji oz. teme, ki smo jih dosegli s projektom:

 

 

Nekaj mnenj, ki so jih podali dijaki:

»Morebiti nas bo izučil tudi sedanji virus, ki verjetno ni zadnji svoje vrste. Nekaj tednov izolacije bo morda škodilo gospodarstvu in psihi ter svobodi ljudi. Bo pa korist imelo okolje. Pa tudi mi, ker izgubljamo stvari, ki so nam bile vedno samoumevne.

Katastrofe so bile in bodo vedno del dogajanja na Zemlji. In vedno so se našla bitja, ki so preživela. Torej – življenje bo vedno zmagalo.

Ohranimo zemljo, ohranimo mater Naravo, ker bomo le tako ohranili sebe in svojo vrsto.«

                                                                                                     Luka Peter Romšak, 2. Č

 

 

»V sodobnem svetu bi se moralo človeštvo krepko zamisliti. Predvsem pa ukrepati. Zmanjšati porabo plastike in jo več reciklirati. Hrano kupovati pri lokalnih ponudnikih, ker je sveža in ima več vitaminov in mineralov kot tista, ki je pripeljana z drugega dela sveta. Bolje iti v službo ali šolo ali po nakupih s kolesom kot pa z avtom. In še mnogo takšnih rešitev bi se  našlo, da bi svet rešili pred onesnaževanjem. Tudi letni časi so čisto zamaknjeni. Če bi bili letni časi normalni, se tudi nekateri virusi ne bi širili tako hitro, saj bi bilo bolj toplo.

Iz potrpežljivosti v upanju na čistejši svet vas pozdravlja Peter Demšar.«

                                                                                                     Peter Demšar, 2. Č

 

 

»Vendar velikokrat, ko gledam dnevnik, razne francoske dokumentarne oddaje in druge poljudnoznanstvene oddaje, vidim, da nas je ta isti razvoj ločil od narave. Človek je z naravo izgubil stik. Ne ve več, kje je meja. Izgubil je stik z realnostjo. Človekovo edino merilo je kapital. Ne zanima ga, kako izsekavanje in požiganje gozdov vpliva na naravo. Ne zanima ga, kako strupi, ki jih spušča v vode in zrak, vplivajo na naravo. Ne zaveda se, da vse to počne samemu sebi.

Naj zaključim z besedami indijanskega poglavarja Seatlla: »Zemlja ni človekova last. Človek je last Zemlje. Vse je zvezano med sabo, prav tako, kakor je družina povezana s krvjo. Človek ni stvarnik tkanine življenja, temveč je le nitka v njej. Kar dela s tkanino, dela s samim seboj.« Res to hočemo?«

                                                                                                            Tomaž Tolar, 2. Č

 

Mnenje mentorice Marije Jerše:

»V razredu 2. Č smo se v okviru projektnega dela v drugem tednu meseca marca ukvarjali z ekološkimi temami, ki so se navezovali na Schätzingov roman Peti dan. Dijaki so za obravnavane teme pokazali veliko zanimanje, kljub temu da je roman za njihove predstave o branju absolutno preobsežen. Toda roman je zaradi obravnavane tematike iz leta v leto bolj aktualen. Kajti marsikaj, kar nam je bilo ljudem še pred letom samoumevno, temu danes ni več tako.

Ker smo morali z obravnavo zaradi prekinitve pouka predčasno zaključiti, so dijaki delo samostojno nadaljevali doma in tako sem izbrala tri popolnoma različne literarne prispevke dijakov na obravnavano temo.«