Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Medgeneracijsko branje 2018


Medgeneracijsko branje v okviru Tedna kulturne dediščine

V četrtek, 4. 10. 2018, smo se dijaki 3. BF lotili domačega branja na malo drugačen način. Za domače branje smo morali prebrati eno izmed treh knjig R. J. Palacio: Čudo, Charlottina zgodba ali Julianova zgodba. Razdelili smo se v tri skupine in naši učiteljici slovenščine Janji Čenčič Gartner so se pridružile učiteljice Tina Križnar, Mojca Logar, Špela Camlek in knjižničarka Urška Simjanovski.

V učilnici 20/21 smo se razdelili v tri skupine. Na mizi so nas pričakali listi z odlomki iz knjige in vprašanji, ki so bila dobra iztočnica za nadaljnji pogovor. Skupaj smo označili osebe ter se opredelili do problematike, opisane v knjigi. Naše ugotovitve smo predstavili razredu in se o tem še malo pogovorili. Ker je naslov letošnjega Tedna kulturne dediščine, v okviru katerega smo izvedli prireditev, Kjer preteklost sreča prihodnost, smo se pogovorili tudi o tem, kakšen je naš odnos do drugačnosti, kakšen je bil v preteklosti in kaj lahko pričakujem v prihodnost. Sicer pa, kdo sploh je drugačen?

Ta način obravnave domačega branja nam je bil zelo všeč, saj smo izrazili svoje mnenje ter se z drugimi pogovorili in primerjali svoje izkušnje. Bili smo veliko bolj sproščeni, kot takrat ko pišemo spis. Izkušnja medgeneracijskega branja nas je pozitivno presenetila in z veseljem bi jo ponovili.

Lucija Beznik in Neža Urh, 3. BF