Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

DREVO = ŽIVLJENJE: zdravje in dobro počutje


DREVO = ŽIVLJENJE: zdravje in dobro počutje

Nacionalni Unesco ASP projekt DREVO = ŽIVLJENJE se bori proti neenakosti, revščini in varovanju skupnega planeta s pomočjo vzgojno-izobraževalnih ustanov, ki vzgajajo, ozaveščajo in usposabljajo naše mlajše generacije, da se aktivno vključijo v dogajanje in strmijo k trajnostnemu razvoju.

V projektu že nekaj let sodeluje tudi Biotehniški center Naklo – Srednja šola. V letošnjem šolskem letu 2018/ 2019 so sodelovali Anita Zupanc, Bojana Dolinar, Tomo Romšek in Ana Kavčič Karničar z dijaki nižjega poklicnega izobraževanja (1. G, 1. H, 1. K), nekaterimi dijaki poklicnega izobraževanja (1. I, 1. J) in z nekaj dijaki srednje strokovnega izobraževanja (2. N). Skupno je sodelovalo 43 dijakov na jesenskih projektnih dnevih 24. 10. 2018 in 25. 10. 2018. Dijaki so bili razdeljeni v skupine in so sodelovali pri vseh 4 učiteljih na različnih temah.

Skupaj z mentorico Anito Zupanc so dijaki ustvarjali na temo zdrav dom, kjer so spoznali, na kaj vse morajo biti pozorni v svojem domu. Ogledali so si filmček na to temo in sledila je delavnica. Od doma so prinesli izdelke, ki jih uporabljajo doma in ugotovili, da morda nekaterih ne potrebujejo in potrebe po njih lahko še zmanjšajo. Pregledali so sestavine parfumov, deodorantov, krem, lakov za lase, pen za britje … in spoznali, da je pred nakupom smotrno prebrati deklaracijo na izdelku.

Mentorica Bojana Dolinar je slovenistka, dijaki so si najprej ogledali nekaj duhovitih filmčkov iz You Tuba, kjer so se poučili o nevarnostih sevanja mobitela, o škodljivih sestavinah, ki jih najdejo v čistilnih sredstvih za čiščenje doma, o kopičenju odpadkov na našem Planetu … in seveda tudi o tem, kakšna je zdrava hrana in kako primerna je dnevna telesna vadba za dobro počutje. Po ogledu so se dijaki z mentorico pogovorili o zdravem načinu življenja. V kritičnem razmišljanju so prevladovali dijaki s področja naravovarstva, saj je njihov pogled usmerjen predvsem v skrb za naravo. Kasneje so dijaki z mentorico oblikovali delavnico Zdravja in dobrega počutja, kjer so svoja razmišljanja prelili na papir in ustvarili različne križanke, akrostihe, anagrame in narisali zanimive slike na to temo.

Mentor Tomo Romšek je dijakom prikazal zdravje in dobro počutje v čisto drugačni luči. Odšli so v rastlinjak in sejali žajbelj in drobnjak; delali podtaknjence iz mete, melise in sivke; hkrati pa so se dotaknili cepljenja jablane.

Pod mentorstvo Ane Kavčič Karničar so dijaki izdelali zeliščni namaz, napolnili čajne vrečke z meto, naredili poparek, prepoznavali različna zelišča, ki jim lahko pomagajo k boljšemu zdravju in igrali igro domino z zelišči. Ogledali so si tudi nekaj kratkih filmčkov o zdravem načinu življenja in se osredotočili na vprašanje, kje se zdravje začne.