Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Srečanje - SlovenijaPROJEKTNO SREČANJE  - SLOVENIJA - 3. 11. - 9. 11. 2013

Nedelja, 3.11.

Zbudim se v deževno jutro. Spomnim se, da smo 3.11. in da je to zadnji dan počitnic. Ampak mene čaka še nekaj boljšega – danes pridejo dijaki iz drugih držav. Ob 12.00 pa se s sošolko odpraviva na Brniško letališče. Tam srečava še nekaj dijakinj gostiteljic in skupaj že nestrpno pričakujemo belgijske dijakinje. Ko pridejo skozi vrata, takoj opazim dekle, ki jo gostim. Grem do nje, se ji predstavim, potem pa se skupaj s sošolko in njeno gostjo odpravimo proti domu. Popoldne greva na sprehod po deževni naravi, se pogovarjava…

Ponedeljek, 4.11.

Danes spoznam še ostale goste na naši šoli. Najprej začnemo s spoznavnimi igrami. Potem, ko prispejo še profesorji iz Belgije in Nemčije, nas pozdravi tudi ravnateljica. Nato pa našim gostom razkažemo šolo, od podstrešja do avle. Ob 9.50 pa sledi ura slovenščine za španske in belgijske dijake. Naučijo se predstaviti, vsi skupaj pa ugotovimo, da so si jeziki med seboj zelo podobni. Popoldne imamo prosti čas. Z mojo gostjo, mojo sošolko in njeno gostjo gremo na Bled.

Torek, 5.11.

Danes naši gostje spoznajo slovensko obalo. Odpravimo se v mesto Piran. Ko prispemo tja, nam vodič predstavi samo mesto. Vidimo veliko srednjeveških značilnosti. Veter nam prepiha lase, potem pa nas avtobus odpelje do Portoroža. Tam gremo skozi tunel, kjer je v preteklosti potekala ozkotirna proga iz Trsta v Poreč. V Strunjanu nas pričaka toplo sonce, zato se odpravimo do obale, kjer opazujemo valove, prav tako pa spoznamo katere živali živijo v morju ter katere rastline rastejo tam. Po enournem 'počitku' na obali se odpravimo še do hriba, na katerem stoji križ in s katerega se vidi prečudovit razgled na obmorska mesta. Vidimo tudi Mesečev zaliv.  

Sreda, 6.11.

Belgijski in Španski dijaki so pri nas že četrti dan, danes pa vidimo še nemško ekipo, ki je prispela v torek, ko smo bili na ekskurziji. Ko pridemo v šolo, se najprej na hitro spoznamo še z Nemci, potem pa se začne resno delo – izdelava filmčkov na temo trajnostnega razvoja (naslov celotnega projekta je Generation (S)ustanibility, ki v slovenščini pomeni generacija trajnostnega razvoja. Trajnostni razvoj pa je na primer varčevanje energije, ločevanje odpadkov…). Razdelimo se v 6 skupin, potem pa vklopimo svoje možgane, da razmislimo, kako bi filmčke naredili. Snemamo do malice, po malici pa se odpravimo najprej do Tehniškega muzeja v Bistri, kjer nam predstavijo trajnostni razvoj ter koliko energije in vode porabimo vsak dan. Sledi še ogled glavnega mesta, kjer gremo na grad, z vlečnico dol, ter na samostojni sprehod po sami Ljubljani. Domov zopet pridemo pozno, vendar nam ni žal, da smo se udeležili tega projekta.

Četrtek, 7.11.

Šolski dan spet začnemo z igro, nato pa nadaljujemo z dokončevanjem filmčkov. Toda, da bi jih videli tudi od drugih skupin, moramo počakati še en dan. Potem se pogovarjamo o tisoč in eni stvari, saj se že poznamo med seboj. Po malici tuje dijake čaka pouk. Po trije so razdeljeni k določenemu razredu. S tem spoznajo kako se mi učimo ter kako sam pouk sploh poteka. 8. uro glasujemo za logotip projekta. Zmaga logotip iz Španije, ki predstavlja drevo in njegovo povezavo z naravo. Popoldne imamo prosto, zato se spet odpravimo na Bled s sošolko, sošolcem in njunima gostoma ter seveda z mojo gostjo. Ob blejski kremšniti se pogovarjamo o načinu življenja v drugih državah.

Petek, 8.11.

Pa je tu že zadnji dan Comeniusovega projekta. Prve tri ure imajo tuji dijaki delavnice, kjer delajo aranžmaje, pečejo piškote… Eno uro časa imamo tudi, da se pripravimo na večerno prireditev. Po malici se v predavalnici udeležimo težko pričakovanega ogleda vseh filmčkov, kjer se nam pridružijo tudi dijaki 1.L, 1.M, 2.L in 2.M. Izberemo najboljši filmček, ta pa ima naslov The Alternative Way. Po eni šolski uri naredimo še pregled celotnega tedna – kaj nam je bilo všeč in kaj ne.

Ob 18.00 se začne zaključna prireditev našega projekta, kjer skupaj predstavimo naše izdelke iz celotnega tedna. Po prireditvi pa sledi poslavljanje, saj Španci, Belgijci in Nemci letov nimajo istočasno. Večer se konča z objemi, saj se zavedamo, da se naslednji dan ne bomo več videli in skupaj preživeli dneva.

Sobota, 9.11.

No tako, pa se je naš odlično izpeljan projekt zaključil. Belgijski dijaki odletijo zadnji. Ko se vozim domov, razmišljam o celotnem tednu, ki je sedaj že za mano. Prav gotovo mi bo ostal v lepem spominu, skupaj z vsemi udeleženci pa bomo, upam da, ostali v stikih. Bili smo res odlična ekipa, smeha in zabave nam nikakor ni manjkalo.

 

Avtorica: Polona Toman, 2.L