Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Srečanje - Slovenija


PROJEKTNO SREČANJE V SLOVENIJI

PORTUGALCI NA OBISKU PRI NAS

 

V času od 16. do 20. aprila 2008 so nas obiskali predstavniki portugalske osnovne in srednje šole iz mesta Baltar na severu Portugalske. S portugalsko šolo sodelujemo v okviru comeniusovega projekta "Oživljanje srednjeveške kulture". Dve dijakinji, Joana in Felipe sta prebivali in pri naših dveh dijakinjah. Obiskovali sta pouk v 3.E in 5.FD1 razredu. Skupaj so preživeli nepozabne dneve.

 

Portugalski ravnatelj Carlos Santos in podravnateljica Fatima Pocas sta bila tokrat drugič na naši šoli. V razredih sta predstavila Portugalsko in njeno bogato zgodovino, videla pa sta tudi, kaj smo na naši šoli v letošnjem letu naredili v okviru projekta. Dijaki 1.F razreda so skupaj s prof. Meto Vovk predstavili različne srednjeveške teme, ki so jih v letošnjem letu raziskovali: Srednjeveška zelišča, Predjamski grad, Blejski grad, Grad Kamen, Srednjeveška oblačila, Alkimija. Prikazali so tudi postopek priprave sončnega eliksirja, ki naj bi zagotavljal nesmrtnost. Vse teme so gosatom predstavili v angleščini. Dijaki, ki so se med letom učili srednjeveške in renesančne plese, so odplesali 4 plese: Pina gay, Grahkov ples, Ples prijateljstva in Indijska kraljica. Ogledali so si tudi imitacije srednjeveških čaš, ki so jih iz odpadnih plastenk izdelale dijakinje 1.G razreda pri prof. Meti Kastelic Švab ter poslikave panjskih končnic, ki so jih pri prof. Urši Smiljanovski izdelali dijaki 1.Č in 1.F razreda.

 

Gosti so se udeležili živilske delavnice. Pod vodstvom  prof. Tatjane Šubic in ob pomoči dijakov 1. letnika programa peka so izdelali drobne pekovske izdelke: pletenice, štručke, prstane, ki so jih povaljane v maku ali sezamu zlatorumeno zapekli. Bile so odlične.

 

Ogledali so si tudi ročno izdelavo papirjav Vevčah. Sami so lahko tudi preizkusili, kako to poteka. V bombažno kašo so s sitom zajeli vsebino ter jo previdno odložili. Na papir so položili tudi posušeno cvetje. Kasneje gre papir še skozi postopek sušenja in stiskanja.

 

Skupaj z dijakinjami 3.E razreda so pri prof. Sabini Šeguli izdelovali srednjeveški nakit ter prstan. Slednjega so nosili tudi na maturantskem plesu. Ogledali so si delo v ekološkem rastlinjaku ter sončno elektrarno. Okusili so tudi nekaj lepot Slovenije. Portugalski ravnatelj je v pogovoru povedal, da je navdušen nad zavzetostjo, s katero učitelji na naši šoli prevzemajo različne dodatne dejavnosti. Vsi naši gostje so podali izjave, ki smo jih posneli in predvajali na Radiju Sora. Ravnatelj in podravnateljica pa sta sodelovala tudi v oddaji na Radiju Kranj.  

 


Povazava na poročilo