Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Srečanje - Romunija


PROJEKTNO SREČANJE V IASIJU, ROMUNIJA

21. do 26. maj, 2008 

Na pot v Romunijo, v mesto Iasi, smo odšli projektni predstavniki iz Slovenije Biotehniškega centra Naklo in sicer koordinatorica projekta Bernarda Božnar, profesorica geografije in sociologije, Marjetka Kastelic Švab, profesorica biologije in gospodinjstva ter dijaka Tjaša Kos in Marjan .

Pot z letalom v mesto Iasi ni bila težavna, razen majhnih logističnih spodrsljajev na dunajskem letališču (niso imeli pravočasnega avtobusnega prevoza do letala) smo uspešno prileteli na cilj. Bila je sreda, 21. maja, okrog 13. ure. Na letališču sta nas pričakala ravnatelj romunske šole »Colegiul National Emil Racovita Iasi« ter romunski koordinator Cristinel, našima dijakoma pa sta dobrodošlico izkazala romunska dijaka Dan in Stefana s svojimi starši. Poleg tega, da smo začutili veliko temperaturno spremembo zraka ( iz slovenskih 15 °C smo prešli na romunskih 27 °C), smo začutili tudi topel sprejem naših gostiteljev.

Tjaša in Marjan sta bila v trenutku pod okriljem bivanja in celotne organizacije Dana in Stefane, midve z Bernardo pa sva že prisedli v ravnateljev avto, v novo Škodo Octavio. Sledila je namestitev v dijaški dom, v sprejemljivo dobro opremljene in na novo prenovljene sobe za profesorje. Po kratkem počitku smo si ogledali novi del mesta in pojedli večerjo (solato kisajo z alkoholnim kisom oz. kisom za vlaganje), kjer sva se že naučili prvo romunsko besedo HVALA- »mulcu meska«. Zvečer smo še pričakali naše kolege s partnerskih šol iz Estonije in Portugalske ter odšli spat.

 

Naslednji dan zjutraj smo imeli srečanje pri ravnatelju njihove šole. Sledila so »protokolarna« Comenius darila za gostitelja- Romune, ki so tudi nam gostom pripravili darila, da nas slučajno ne bi zeblo (majice,čepice, idr.). Sledil je ogled šole, zbornice; dnevnike imajo A3 formata, na steni slika Marije ter na drugi strani na steni velik LCD televizor za kratkočasenje. Nadaljevali smo s predstavitvijo opravljenih dejavnosti projekta posameznih projektnih partnerjev v veliki dvorani šole. Predstavitve so si ogledali tako profesorji kot dijaki romunske šole- šola z zelo uspešnimi dijaki in učenci, nimajo organizirane malice (otroci največkrat pojedo za malico kos kruha in mleko ali  pozobajo sončnična semena). Obvestila predvajajo na šolskem ekranu. Na šoli imajo tudi center za nadarjene učence in dijake (tu so razredi od 1. do 12. razreda- kot bi bila pri nas združena osnovna šola plus gimnazija), kjer se po izbiri predmeta (fizika, matematika, biologija, zgodovina) ob sobotah in nedeljah pripravljajo učenci skupaj z mentorji na izpite in tekmovanja.

Mi smo predstavili, zaplesali 3 srednjeveške plese, oblečeni v svoja srednjeveška oblačila, katera so sešili naši dijaki pri pouku. Kljub malim napakam, za katere smo vedeli samo plesalci, smo poželi velik aplavz.

Po kosilu (katering) v šoli smo odšli na ogled treh pravoslavnih cerkva - monestirjev; Golia, Cetatuia and Galata. Kar 90 % Romunov je pravoslavcev. So globoko verni - vedno se ob pogledu na monastir trikrat prekrižajo, ne glede na to ali so v avtu ali v avtobusu ali pri mimohodu. Ogledali smo si tudi vinske kleti v kraju Bucum ter njihovo proizvodnjo vina imenovano Bucum, kjer so nam ob strokovnem vodstvu predstavili vsa njihova vina iz vinske kleti. Ob koncu dneva so nas zares prijazni gostitelji peljali v prekrasno naravno okolje, na večerjo tipičnih romunskih jedi v restavracijo na jezeru Čirik. Ker imam zelo rada polento sem najbolj uživala ob njihovi »mamaligi« potreseni z naribanim kozjim sirom - zares fantastokustično. Zraven so nam postregli z okusnimi belimi romunskimi vini.

Utrujeni z zadovoljnimi trebuščki smo odšli k nočnemu počitku.

 

Naslednji dan, 23. maja, smo že zgodaj zjutraj pisali poročila in urejali spletno stran projekta - veliko dela, ker je bilo v projektu veliko narejenega v okviru posameznih partnerskih šol. V soboto, 24. maja smo se odpravili na pravo ekspedicijo z majhnim avtobusom, po zelo naporni cesti, delno asfaltirani, polni lukenj in zastojev, v približno 350 km oddaljeno vaško mestece na severu Romunije z Moldavijo. Ime mesteca Gura Homorului. Tu smo si ogledali monastir Voronet, katerega celotno zunanje pročelje je v freskah, znan kot »Sikstinska kapela vzhoda«. Pot smo nadaljevali preko slikovite pokrajine, kjer se živina prosto pase, ročno obdelujejo polja, kjer je več konjske vprege kot traktorjev, do domače obrti ročno izdelanih glinenih izdelkov. To potovanje smo zaključili s poznim kosilom na kmečkem turizmu Vila Andreea (Homorului), kjer se je celoten ženski del družine izkazal kot odličen gostitelj z okusno hrano in pijačo. Romunska kulinarika je v osnovi podobna našim domačim jedem, le pripravljena z manj zelenjave in sveže solate. Solato v vaseh ponujajo v obliki vložene zelenjave npr. vložene buče, kumarice, feferoni. Kokošja juha je bila zabeljena s kislo smetano, glavna jed pa sestavljena iz zelo okusne goveje pečenke in ocvrtih mesnih kroglic kot prilogo pa so seveda postregli z »mamaligo« potreseno s kozjim sirom. Za sladico so nas pričakale palačinke s kozjo skuto. Zelo okusno!

Naslednji dan je sledil ogled mesta Iasi, kjer slike vse povedo, da gre tu za zares prelepo mesto, kjer se prepleta kultura naroda z njihovo zgodovino. Ogledali smo si velik  botanični vrt z »grmoredom« iz vrtnic, nekaj tipičnimi predstavniki dreves in pokramljali leže v travi ob jezeru na koncu vrta.

Naslednji dan, 26. maja, je sledil odhod domov, poln lepih doživetih vtisov o Romuniji in naših gostiteljih, prijaznih, toplih in spoštovanja vrednih ljudeh.

                                                               Zapisala:  Meta Kastelic Švab


Povezava na predstavitev


PROJECT MEETING REPORT

 

All partner schools representatives met in Iasi, Romania, from the 21st till the 26th May 2008. We shared information and showed each other the activities carried out during this school year and the final results. We also presented the activities and products to the students and teachers of Romania. The Slovenian teachers and students had a live performance of three medieval dances they had learned  in a workshop during this school year. There was also a presentation of a Estonian students’ power point and film of the medieval drama they are preparing.

 

Partnership Activities – common activities / results

 

-         all partners contributed to the upgrade of the project website done in the Romanian school;

www.liis.ro

-         all partners upgraded school project websites;

Slovenia: http://www.s-bts.kr.edus.si/index.php?id=655

Portugal: http://http://www.esec-baltar.rcts.pt/

Estonia: www.zone.ee/kooliprojekt/

Romania: www.racovita.ro/~_is/proiecte/comenius/index.htm

-         every school wrote articles for national / local / school newspapers / magazines;

-         students researched on medieval everyday objects and described them both in their own language and in English;

-         a cover was produced by the Estonian school in order to make a booklet with all the materials researched;

-         multi-media material (CD, DVD) was produced with students’ performances on medieval dances and music (Slovenia), medieval drama and music (Estonia), medieval fightings, most important medieval Portuguese monuments and medieval Portuguese kings (Portugal) and an alchemy experiments (Romania);

-         Posters on different medieval themes, power point presentations

 

Partnership Activities – each school special activities

SLOVENIA

Excursions to museums and historical buildings

o       Monastery Bistra

o       Medieval Ljubljana and Ljubljana Castle

o       Castle Otocec

o       Medieval town Škofja Loka – exhibition of medieval dresses

o       Project day – excursion in medieval town Škofja loka, drawing the detail

Research medieval music, instruments and dances, medieval everyday life tools

Workshop on medieval clothes (9 clothes made)

Workshop on medieval dances (6 dances learned, 4 performances opened for general public)

Workshops: Painting on wood, Decorating glasses, Paper, Calligraphy, Necklace

Music and dance performance opened for general public

Exhibition of results

 

ROMANIA

Visit to Etnography Museum and  Old Literature Museum, reports.

Visit to medieval monuments in Iasi

Workshop on everyday life tools and clothing of the Romanian medieval peasant

Workshop on medieval music instruments and dances

Presenting a theatre play inspired by medieval literature

   

PORTUGAL

 Students’ presentations of previous year’s activities to other school students and teachers;

Students’ research on Portuguese medieval kings;

Excursion to two medieval monasteries and other medieval monuments,

Research on medieval weapons and armoury;

Workshop on medieval fighting;

Brochure on medieval everyday tools;

Reports on activities carried out.

 

ESTONIA

Students’ translation of a drama into English;

Students and teachers produced clothes for the drama;

Students and teachers organized medieval days at school: students’ conference, power point presentation of medieval objects, first part of the drama was presented, introduction of medieval instruments and music with the collaboration of professional musicians.

Workshop on the production of ancient pottery and baking underground.

 

Every school did several mobilities: Estonia - 5 mobilities, Slovenia – 6 mobilities, Portugal – 8 mobilities, Romania – 4 mobilities.

Special added value of the project for our schools

Lessons are more interesting because we integrated project activities into curriculum

Students like to attend extracurricular activities, where they learned a lot about organizing workshops, trips, study visits

Students learned how to work in project methodology.

Slovenian school integrated the students with special needs into workshops.

Students improved their English skills.

Teachers from different areas worked together as a team in preparing the activities.

In the Estonian school, students of different nationalities participated in drama activity and also they integrated a student with a light physical disability.

Student from Portugal and Slovenia could attend project meetings where they enriched their lives by integrating new cultures, new traditions, their horizon had broadened and they developed the ability to relate to other people and improve their skills.

 

Schools disseminated the project through articles, through regional radio, through drama presentation in front of parents and other students and teachers and school management. We integrated parents and a theatre into project activities.

 

Obstacles

Shortage of money was a problem but we managed to do project activities.

 

  

Bernarda Boznar, Slovenia

Fatima Poças, Portugal

Cristinel Miron, Romania

Siiri Tall, Estonia