Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Srečanje - Estonija


POVEZAVA NA POROČILO IZ ESTONIJE


.

PROJEKTNO SREČANJE V ESTONIJI

 

(Tallin), 24.-29.10.2007

Prisotni smo bili ekipa Romunije, Potrugalske, Slovenije in Estonije. Slovenijo sva zastopali Bernarda Božnar in Mojca Logar.

 

Sreda, 24.10.2007

 

Prihod in namestitev v hotelu. Gostitelji so nas  popeljali skozi srednjeveško mesto Tallin, ki je pravi biser srednjeveške Evrope. Zvečer smo imeli večerjo skupaj z gostitelji in profesorji gostujoče šole.

 

Četrtek, 25.10.2007

 

Obiskali smo šolo, kjer poučujejo naši gostitelji, Lasnamäe Üldgümnaasium v Tallinu. Razkazali so nam šolo, učilnice, specializirane delavnice (gospodinjska učilnica, učilnica za likovni pouk, biologija). Lahko smo hospitirali pri urah angleškega jezika, geografije, matematike ali kar je pač kdo želel.

 

Ogledali smo si proslavo ob 20-letnici delovanja šole. Dijaki so skupaj z učitelji pripravili film o njihovi šoli, poklicni poti. V filmu so bili predstavljeni tudi dijaki drugih narodnosti, kajti celotna Estonija z vsega skupaj 1.4 mio prebivalci ima zelo pestro nacionalno strukturo. To je posledica načrtnega mešanja ljudi v času skupnega bivanja pod Sovjetsko zvezo. Tako se danes spopadajo z integracijo zlasti Rusov, Ukrajincev, Kozakov in drugih narodnosti. Zdi se, da je to danes naloga ali dolžnost sleherne države in naroda v Evropi, saj so pogoji življenja na različnih koncih sveta zelo neenakomerni in ljudje se selijo tja, kjer imajo boljšo in zlasti lažjo možnost preživetja. Sprejemati različnost in drugačnost, jo hkrati ohranjati in integrirati pa je ena  ključnih nalog Evropske unije.

 

Profesorica zgodovine na njihovi šoli nas je v popoldanskem času popeljala skozi srednjeveško mesto in razložila glavne značilnosti. Mesto je bilo del hanse, srednjeveškega trgovskega združenja srednjeevropskih mest. Gledano z današnjimi očmi, je bila to že nekakšna predhodnica današnjih evropskih povezav. Glavno vodilo je bilo trgovanje pod enakimi, zaščitenimi in vnaprej dogovorjenimi pogoji. Podobnost med temi mesti pa se kaže tudi navzven (obzidja, srednjeveške ulice, cehi, pristanišča, mlini na veter, pozimi jih je poganjala vprežena živina).

 

Večerjali smo srednjeveški gostilni  (»OLDE HANSA« PUB). Gostilna je pravi muzej in odlična restavracija. Arhitektura, notranja oprema, obleke natakarjev, razsvetljava, ponudba hrane in pijače, glasba, vse je popolnoma dovršeno in ustreza srednjeveškim podobam, ki so spretno prilagojena potrebam današnjega časa in sodobnega gosta. Gostilna v treh nadstropjih je popolnoma zasedena. Potrebna je vnaprejšnja rezervacija proste mize vsaj mesec dni prej. Tallin nas je s svojo pristnostjo popolnoma prevzel.

 

Petek, 26.10.2007

 

Na šoli smo pisali in usklajevali delo na našem projektu. Kaj je bilo že narejenega, kaj bodo naši načrti za prihodnje leto. 

 

Na šoli so imeli zabavo ob obletnici delovanja, tako sta se Romuna udeležila zabave, Portugalci in Slovenci pa smo si ogledali baletno predstavo Dama s kamelijami.

 

Sobota, 27.10.2007

 

Odpravili smo se na otok Saarema. Estonska obala je nekoliko razčlenjena in ima nekaj otokov, Saarema je eden večjih. Tako smo se s kombiji odpravili na otok, kjer smo preživeli dva dni. Prvi otok, kjer smo se ustavili, je bil Muhu. Ogledali smo si podeželsko šolo. Problem pomanjkanja otrok in hkrati velikanski pomen ohranitve šole na depopulacijskem območju smo poznali vsi udeleženci različnih držav. Vsi lahko v svojih državah navedemo podobne probleme. Obiska te šole smo bili zelo veseli. Gotska cerkev sv. Katarine, ki stoji poleg, je veličastna. Veliko starih cerkva je zgrajenih v gotskem stilu in so katoliškega izgleda. Reformacija v 16. st. jih je močno zajela, tako da je večina teh starih cerkva protestantskega videza (brez velikega notranjega okrasja, oltarjev, fresk, slik..) Na nekaterih pod ometom odkrivajo stare fresk. Zelo močno je prisotna estonska pravoslavna cerkev, ki sicer spada pod grško pravoslavno cerkev. Otok Muhu je z nasipom povezan z otokom Saaremo. Najprej smo si ogledali ogromen meteoritski krater Kaali, ki je padel na njihovo zemljo 700 let pred Kristusom. Povzročil je ogromno razdejanje, hkrati pa jim je »padla z neba« tudi železova ruda. Te je bilo toliko, da so lahko razvili kovaško obrt in železovo rudo izvažali tudi na Finsko. Namestili smo se v majhnem mestu Kuresaare. Večerjali smo v restavraciji, kij e bila v starem mlinu na veter. Zvečer smo pisali končno poročilo projektnega srečanja.    

 

Nedelja, 28.10.2007

 

V nedeljo so nas gostitelji razveselili z ogledom idiličnega gradu Episcopal, ki je ena najpomembnejših znamenitosti otoka Saarema. Njihova srednjeveška dediščina je zelo lepo ohranjena, do nje imajo zelo pozitiven odnos, kar se kaže tudi v velikem obisku tujcev. Vsi izdelki domače obrti nikakor niso namenjeni zgolj domačinom, pač pa velikemu številu tujcev, ki so navdušeni nad estonsko zgodovino in dediščino. Ogledali smo si še nekaj gotskih cerkva, mlinov na veter, klifno obalo in polni lepih vtisov zapustili Sarremo.

 

 

Ponedeljek, 29.10.2007

 

Odhod iz Estonije in prihod domov.

 

 

 

                                                                                                Mojca Logar