Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Škofjeloški pasijon


ŠKOFJELOŠKI PASIJON


Pasijoni se kot dramske igre pojavijo v Evropi od 14. stoletja dalje. Delujejo kot spokorniška procesija s posameznimi dramskimi prizori. Škofjeloški pasijon je nastal sicer po uradno končanem srednjem veku, vendar pa vsebinsko še močno posega v srednjeveško miselnost. Napisal ga je leta 1721 pater Romuald Marišič in predstavlja najstarejše dramsko besedilo v slovenskem jeziku. V letu 2009 je potekala že njegova tretja uprizoritev v moderni dobi. Zaradi zgodovinske vrednosti in zaradi njegovega ohranjanja v moderni dobi spada pasijon med živo dediščino Slovencev.

OGLED PREDSTAVE

Za škofjeloški pasijon  smo izvedeli v šoli od profesorjev in smo se odločili, da si ga gremo ogledati. Pasijon je trajal 23 dni in sicer od 28.3.2009-19.4.2009, mi smo si ga ogledali 3. 4. 2009 ob 18.00 uri.

Škofjeloški pasijon predstavlja Kristusovo trpljenje, torej dogajanje od cvetne nedelje do konca velikega petka. Pasijon se je uprizarjal na štirih prizoriščih po vsem mestu: A-mestni trg, B-pod gradom, C-spodnji trg, D-kašča.              
Uprizorjenih je bilo 20 prizorov vse od Raja do Godbe. Igralci pa se pripeljejo na vozovih ali jih prinesejo na prenosnih odrih ali pa pridejo peš. Vsak prizor odigrajo drugi igralci, v procesiji sodelujejo izključno igralci iz širše loške okolice (iz mesta in obeh dolin). V pasijonu  sodeluje 800 ljudskih ljubiteljskih igralcev, od tega prek 80 konjenikov. Škofjeloški pasijon je največja dramska igra na prostem v Sloveniji in se uprizarja v postnem in velikonočnem času.

Igra je trajala dve uri. Zanimiva je bila tudi zaradi tega, ker je v njej igralo nekaj sedanjih in bivših dijakov naše šole.


Maja Ž.        4.FD
Povezava do poročila o obisku gradu