Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

V Biotehniškem centru Naklo je v soboto, 2. 4. 2022, DIŠALO PO ZELIŠČIH.

 

Festival zelišč 2022 je presenetil v vseh merilih. Najprej smo se v soboto 2. aprila 2022 popeljali v Biotehniški center Naklo v zasneženo jutro. Takoj smo vedeli, da nas čaka dan, ko lahko pričakujemo res zavzete obiskovalce, od zeliščarjev z izkušnjami, do ljubiteljev, nabiralcev in pridelovalcev zelišč.

Tema festival je bila samooskrba. Sanja Lončar jo je direktno naslovila s predavanjem Zelišča kot temelj samooskrbe, nadaljeval je zeliščar z dolgo tradicijo pridelovanja zelišč, Milan Kalan, z vzpodbudo k pridelovanju zelišč in povezovanja pridelovalcev. Ljubiteljski del in glavno zelišče letošnjega festivala, regrat, čudež pomladi, je zapisala v publikaciji letošnjega Festivala zelišč in podrobno predstavila na glavnem odru priznana zeliščarka, Jožica Bajc Pivec.  Dan je s strokovnim prispevkom zaključil dr. Trajče Nikoloski, z apelom k skrbi za divje opraševalce čmrlje in medovite rastline.

Na okrogli mizi smo samooskrbo predstavali zelo konkretno. Zeliščarja Milan Kalan in Jožica Bajc Pivec sta se dopolnjevala, da je potrebno skrbeti za naravne habitate in jim dajati možnosti samoobnove. Potrebno je pridelovati zelišča za sebe in svojo okolico ter pridelati tudi viške zelišč, da bomo lahko tudi v Sloveniji zopet pili zeliščne čaje z naših polj, vrtov in bregov. Irena Rotar je bila jasna, da se potrebujemo aktivirati in sami nekaj narediti, ker morda nimamo prav veliko časa, da bo to kdo naredil za nas ali namesto nas. Delovanje je namreč ključ do rezultatov. Helena Cvenkel iz lokalne razvojne agencije, se je sogovornikom pridružila s povabili na sodelovanja in povezovanja ter predstavila projekt za ohranjanje čebel kot zgled in primer dobre prakse. O pomenu izobraževanja in neprestanega spremljanja ter dopolnjevanja z izkušnjami in drugimi medsebojnimi izmenjavami, je posebej poudaril doc. dr. Drago Papler, kot sporočilo gostitelja letošnjega Fesivala zelišč.

Delili smo si tudi semena, se učili o vzgoji in negi sadik zelišč, se poučili o zeleni, svetlobnem korenu in razdelili večjo količino sadik malin. Imeli smo tudi številne degustacije in pogovore, da je dan prehitro minil. V odmoru smo imeli delavnico Fraktalne risbe.

Z nami so bili partnerji s področij kulturne dediščine Društvo Skrinjca, zeliščarska domačija Pivec, Eko zeliščarska kmetija Kalan, Dežela zelišč z Matejo Vehar, Vajsova domačija, Tastrletov sladoled z zelišči, Atelje Škulj s keramičnimi izdelki za zeliščarje, revija Zdravilne rastline, dr. Katja Rebolj s knjigo Divje rastline, Brigitin vrt s sadikami, Vrt okusov z Matejo Reš, Janko Marinč – Svet košaric, s predstavitvijo pletarstva, mentorice Fraktalne risbe – art therapy in trgovina Pod kozolcem, gostitelja Biotehniškega centra Naklo. Posebno navdušenje in ponos letošnjega Festivala zelišč so pripravili v Kulturnem društvu Tabor Podbrezje z degustacijo Podbreške potice, ki je posebej znana v tem delu Gorenjske – naredijo jo po stoletnem receptu, s polnilom suhih hrušk in jabolk.

Dan smo zaključili s kulturo, precej pozneje kot pričakovano, v dobrih energijah, izjemni družbi in presežku pričakovanega obiska. S svojim obiskom nas je tekom dneva presenetilo preko 350 ljubiteljev zelišč vseh starosti in zanimanj. Ker je to naš tretji vseslovesnki dogodek (po dvoletnem premoru iz zdravstvenih razlogov v državi), je celotno dogajanje in dosežena kakovost izvedbe dneva zeliščarjev, res lepo praznovanje. Organizatorji festivala smo navdušeni in hvaležni ter pred veliko nalogo izpolnjevanja visokih pričakovanj in rasti dogodka v prihodnje.

V vrt Biotehniškega centra Naklo smo spominsko zasadili nov nasad malin, ki ga bomo spremljali in mu s skupnimi močmi pomagali do rezultatov ter tudi s tem pokazali na moč vzajemnega sodelovanja.

 

Z lepimi željami,

Marija Komatar

Za organizatorje Festivala zelišč 2022

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

KAJ: vabljeni na celodnevni izobraževalno strokovni dogodek in družabno srečanje v podporo zeliščarstvu. Poudarek bo na avtohtonih slovenskih zeliščih. Letos ima osrednje mesto REGRAT. Predstavili se bodo zeliščarji in ponudniki pristnih dobrot lokalnega okolja.

KDAJ: 2. 4. 2022 med 10. in 17. uro

POMEMBNE URE:

10.00 - otvoritev Festivala zelišč

11.00 - Sanja Lončar: Zelišča kot temelj samooskrbe

12.00 - Odprti prostor za izmenjavo izkušenj, kreativna delavnica, voden sprehod po divjem vrtu, spoznavanje razstavljalcev

14.00 - Jožica Bajc Pivec: Regrat

15.00 - Okrogla miza, pogovor s strokovnjaki

16.00 - dr. Trajče Nikoloski: Divji opraševalci - čmrlji in medovite rastline

KJE: Biotehniškem center Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo

CENA: BREZPLAČNO

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: 04 277 21 20 ali 041 499 936 ali tecaji@bc-naklo.si in 

festivalzelisc@gmail.com

VEČ INFO:www.herbalist.si