Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

Organizirali smo petdnevni floristični dogodek

Trendi v floristiki so največji tovrstni dogodek v Sloveniji. Letošnja prireditev je že šesta po vrsti,  in po treh letih gostovanja smo jo  ponovno organizirali doma. 

Prva dva dneva petdnevnega dogajanja se je začel z mednarodnimi izpiti. Mladi bodoči cvetličarji in cvetličarke so v petek, 5. 2. in v soboto, 6. 2. opravljali izpit FlorCert, odrasli udeleženci pa izpit za pridobitev certifikata Florist 1. in 2.stopnje. Izdelki so bili razstavljeni nato na Trendih. 

Nekaj izdelkov si lahko ogledate na spodnji povezavi:

GALERIJA:

V nedeljo, 7. februarja smo organizirali največji floristični dogodek v Sloveniji: TRENDI V FLORISTIKI 2016. 

Smernice na področju oblikovanja cvetja sta predstavila in demonstrirala Dini Holtrop, nizozemska prvakinja v oblikovanju cvetja 2014 in Marco Introini, priznan italijanski cvetličarski oblikovalec. Na odru so jima pomagali dijaki in študentje s področja hortikulture. Bili so tudi nepogrešljivi pri celotni organizaciji prireditve in delu v ozadju. 

Ob predstavitvi florističnih trendov so potekale še druge aktivnosti:

Z dijakinjami Frizerske šole iz Ljubljane smo udeležencem prireditve na ustvarjalen in inovativen način predstavili zakonitosti barv v posameznih izdelkih, ki so prišle do izraza na modni reviji Barvni krog.

 

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi posebno modno kreacijo poimenovano Ledolomilka. Nastala je v Čipkarski šoli Idrija v okviru mednarodnega projekta Bodi edinstvena v Evropi. Njena avtorica je Maja Svetlik iz omenjene čipkarske šole, čipke pa so izdelale klekljarice, sodelujoče v projektu, za krojenje in šivanje  je poskrbela Ana Rejc. Posebni šopek, ki se ujema z Ledolomilko, pa si je zamislil priznani slovenski florist Ivo Urščič. Navdih za ime kreacije je avtorica našla v uničujoči ujmi, žledu, ki je pred dvema letoma zajel Slovenijo in tudi kraje na Idrijskem. Avtorica je spretno povezala tradicionalne spretnosti in znanje o idrijski čipki z materiali prihodnosti, zato čipka zaradi bele barve deluje tradicionalno, čeprav je izdelana iz nevsakdanjih materialov. Svetloba v kreaciji simbolizira moč, ki je prebila led in prinesla upanje. Je inovativna in v skladu z današnjim dnem, saj upošteva nove medije in jih celo uporablja, a na zelo prefinjen in smiseln način. 

Med številnimi gosti se je med cvetličnimi kreacijami sprehodila tudi januarja letos  kronana Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler, doma iz Bistrice ob Sotli, ki je sodelovala pri izboru najbolj izvirnega krašenja steklenice slovenskega vina s svežim cvetjem. 

Pomladno poletni trendi s področja floristike so:

1. USTVARIMO NEPOZABEN TRENUTEK –NARAVNO MODERNO: sveže zeleno s hladnimi poudarki v črno-beli tehniki;

OBLIKUJMO NOVO ŽIVLJENJE - nova osvežujoča uporaba barv: jasni in čisti toni v kombinaciji s sorbet in pastelnimi odtenki;

VZEMITE SI ČAS - zelo ženstven pristop, včasih bolj ekstravagantno: mehki pasteli, kot so roza in mentol z veliko bele barve in naravnih tonov.

LJUBEZEN DO PRAZNOVANJ – posebne dekoracije za različna praznovanja.

Prav tako smo predstavili inovativne izdelke, projekte, in še veliko naredi-sam ideje. Več pa povejo same fotografije:

GALERIJA:

Zadnja dva dneva pa sta predavatelja Lucas Jansen iz Floweracademy, Nizozemska in dr. Sabina Šegula iz BC Naklo, izpeljala seminar Evropski florist 1. In 2. stopnje na temo Poroka.  Za udeležence seminarja je bil največji izziv izdelati najdaljši poročni šopek. V torek pa je udeležence seminarja obiskal tudi veleposlanik kraljevine Nizozemske Bart Twaalfhoven s soprogo Herino. Srečal se je tudi z vodstvom centra.

Nekaj izdelkov in obisk si lahko ogledate na spodnji povezavi: 

GALERIJA: