Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

Katja Podjed gre na Euroskills tekmovanje na Švedsko

Na sejmu Flora 2016 je letos potekalo tudi tekmovanje SLOSKILLS – IZBOR PREDSTAVNIKA Slovenije za Euroskills, ki bo letos  na Švedskem v  Göteborgu. Pomerilo se je 6 tekmovalcev, ki so se uvrstili v kvalifikacije na predhodnih tekmovanjih. V kvalifikacijah smo imeli dve tekmovalki Katarino Klemenčič in Katjo Podjed. Mentorica jima je bila Sonja Jerič Štefe.

 Ostali tekmovalci so prihajali iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Grma – Centra biotehnike in turizma Novo mesto in Šolski center – Biotehniška šola Ptuj.

Tekmovalci so morali prikazati veliko znanja, spretnosti in veščin. Izdelali so 7 različnih izdelkov (prostrorsko dekoracijo, v roki vezan šopek, poročni šopek, aranžma v vazi, žalni venec, dekoracijo za na telo), v treh tekmovalnih dneh. Tekmovanje je potekalo pod strogim nadzorom sodnikov, za kar je bila potrebna dobra strokovna in psihična pripravljenost. Že na začetku tekmovanja  so sodniki pregledali kovčke z orodjem, če je v katerem morebiti kaj prepovedanega. Za vse tekmovalce so veljala enaka pravila. Naloge, cvetje in ostali material so dobili na uvodnem jutranjem sestanku v četrtek,  10. 3., nato pa je sledilo naporno delo pod strogim očesom sodnikov. 

V soboto, 12. 3. je bil za Katjo Podjed dan presežkov in neizmernega veselja, saj je dobila največje število točk in dosegla  1. mesto ter s tem čast, da zastopa Slovenijo s svojim znanjem iz cvetličarstva na EuroSkillsu v  Göteborgu na Švedskem, ki bo potekalo decembra 2016. Katarina Klemenčič je dosegla 5. mesto.

Euroskills je tekmovanje mladih med 18 in 25 let v poklicnih spretnostih. Od tekmovalcev se pričakuje, da že imajo razvite poklicne spretnosti, torej gre za tekmovalce, ki so že zaposleni oz. že imajo delovne izkušnje. Poudarek je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.

Glavni cilj tekmovanja je promocija poklicev, ki so bodisi deficitarni, redki, ali imajo nižji družbeni ugled. Pobudo za EuroSkills, ki je prvič potekal leta 2008, je prišla iz strani takratnega Evropskega komisarja za izobraževanje in kulturo Jana Figela.

Ideja EuroSkills tekmovanj je skladna z idejo WorldSkills tekmovanji, ki imajo po svetu že več kot 50 letno tradicijo. Začetki segajo v leto 1946, ko je v Španiji izredno primanjkovalo delavcev s poklicno izobrazbo. José Antonio Elola Olaso, takratni generalni direktor španske mladinske organizacije je uvidel, da je potrebno prepričati mlade, njihove starše, učitelje in bodoče delavce, da njihova bodočnost temelji na učinkovitem sistemu poklicnega izobraževanja. Tekmovanje v poklicnih spretnostih se je zdela najprimernejša oblika za dosego tega cilja: med mladimi bo izzvan tekmovalni duh, odrasli se bodo pogovarjali o tekmovanju, predstavljenih poklicih in rezultatih, obiskovalci pa bodo videli veliko različnih gospodarskih panog.

To enako idejo povzema tudi tekmovanje EuroSkills, saj je bilo prvič organizirano prav v času, ko v Evropi zaradi zmanjšanega vpisa mladih v programe poklicnega in strokovnega izobraževanja na trgu dela primanjkuje kadra s tako izobrazbo.

Da Slovenijo na EuroSkillsu predstavljajo najboljši, Center za poklicno izobraževanje Slovenije organizira pred izbore in nato še SLOSKILLS. Letos bo Slovenijo iz področja cvetličarstva predstavljala naša dijakinja Katja Podjed in mentorica Sonja Jerič Štefe

Več v GALERIJI

Zapisali: Sonja Jerič Štefe in Majda Kolenc Artiček