Zeliščarstvo


Usposabljanje iz zeliščarstva

Na usposabljanju iz zeliščarstva boste v teoriji in praksi spoznavali pridelavo zelišč v zavarovanem prostoru in na prostem, spravilo zelišč, nabiranje zelišč v naravi, sušenje, pakiranje in skladiščenje zelišč, pripravo zeliščnih mešanic ter pripravkov iz zelišč, trženje zelišč in zeliščnih pripravkov, odpravili pa se boste tudi na ogled zeliščarske kmetije. 

Vsebine so povzete po katalogu strokovnih znanj in spretnosti za pridobitev NPK zeliščar/ka.

Usposabljanje zajema 35 pedag. ur in se izvede v sedmih popoldnevih. Po zaključku usposabljanja bo organiziran preizkus znanja za vse tiste, ki želite pridobiti potrdilo, da ste se usposabljanja ne le udeležili, pač pa tudi uspešno opravili. Opravljanje preizkusa znanja priporočamo vsem, ki se odločate za pridobitev NPK zeliščar/ka. 

Izvajalci usposabljanja: Trajče Nikoloski, mag. agronomskih znanosti, Darja Kocjan Ačko, dr. agronomskih znanosti, predavateljica na BF Ljubljana ter Jožica Bajc Pivec, izkušena zeliščarka iz zeliščarske domačije Pivec. 

Cena usposabljanja: 165 EUR z DDV

Termini usposabljanja:
1. termin: 27. september - 15. oktober, od 16.00 do 20.00
2. termin: 23. marec - 22. april, od 16.00 do 20.00
Delavnice s področja zeliščarstva

Delavnice oz. predavanja vodi Jožica Bajc Pivec, izkušena zeliščarka iz Zeliščarske domačije Pivec.

PRIPRAVA ZELIŠČNIH TINKTUR IN ZELIŠČNEGA VINA
Iz zelišč lahko pripravimo zdravilne alkoholne izvlečke - tinkture. Te uporabljamo za krepitev ali čiščenje organizma ali ob različnih zdravstvenih težavah. Na delavnici boste izdelali tinkturo ter zeliščno vino, ob tem pa tudi spoznali, kako pravilno pripraviti in uporabiti tinkture in zeliščno vino. 

Termin delavnice: Delavnica traja 5 pedag. ur in bo potekala 20. oktobra 2016, med 16.00 in 20.00 uro.
Cena delavnice: 29 EUR z DDV

 

POMOČ PRI SLADKORNI BOLEZNI Z ZELIŠČI
V današnjem času je sladkorna bolezen že zelo razširjena in število bolnikov še vedno strmo narašča. V naravi je kar nekaj rastlin, s pomočjo katerih lahko vsaj ublažimo težave, če pa smo vztrajni in dosledni, jih lahko celo odpravimo. Na predavanju boste pridobili širše znanje o rastlinah, primernih za lajšanje težav pri sladkorni bolezni. 

Termin predavanja: Delavnica traja 5 pedag. ur in bo potekala 14. novembra 2016, med 16.00 in 20.00 uro.
Cena predavanja: 29 EUR z DDV

 

MAGIČNE MOČI ZELIŠČ
Še iz pradavnine ljudje poznamo uporabo zelišč za različne namene. Včasih, ko znanost ni bila še tako razvita, si zdravilnega delovanja zelišč niso znali razlagati, zato so verjeli, da imajo rastline v sebi čarovne moči. Mnogo teh znanj in verovanj je utonilo v pozabo, nekaj pa se jih je vendarle ohranilo. Na predavanju boste spoznali, kako so si včasih pomagali z različnimi rastlinami, na kakšne načine so jih uporabljali in kako so z njimi coprali. Morda pa koga od vas zamika in poskusi tudi sam. 

Termin predavanja: Delavnica traja 5 pedag. ur in bo potekala 1. decembra 2016, med 16.00 in 20.00 uro.
Cena predavanja: 29 EUR z DDV

 

ZELIŠČA IN DVANAJST SVETIH DNI BOŽIČA
Vsako leto v božičnem času prihajajo na zemljo zelo močne kozmične energije. Z njihovo pomočjo si lahko na nek način trasiramo zdravje za celotno prihajajoče leto. s pomočjo naravnih izdelkov (posamezna zelišča, čaji, mazila, tinkture ...) si po določenih postopkih na določen dan krepimo odgovarjajoči del organizma. 
Udeleženci delavnice boste prejeli praktična navodila, kako si sami izdelate zeliščne pripravke ter kdaj in kako jih uporabljati. 

Termin predavanja: Delavnica traja 5 pedag. ur in bo potekala 13. decembra 2016, med 16.00 in 20.00 uro.
Cena predavanja: 29 EUR z DDV

 

AFRODIZIAK: RADOSTI ŽIVLJENJA Z ZELIŠČI
Ljudje zelišča uporabljajo v različne namene. V pradavnini so njihovo moč globoko spoštovali ali se je celo bali. Vse skrivne moči rastlin so poznali le redki izbranci. Svoje poznavanje so zelo ljubosumno predajali naslednikom, zato se je veliko znanja izgubilo. Nekaj pa je vendarle še znanega. Med različnimi področji je gotovo bolj zanimivo in še vedno zavito v tančico skrivnosti uporabljanje zelišč kot pomoč pri spolnih aktivnostih. Kar nekaj rastlin je, ki lahko učinkovito delujejo na tem področju. Na delavnici Radosti življenja z zelišči boste spoznali nekatere od njih.

Termin predavanja: Delavnica traja 5 pedag. ur in bo potekala 14. februarja 2017, med 16.00 in 20.00 uro.
Cena predavanja: 29 EUR z DDV

 

DO LEPOTE Z ZELIŠČI
Ne le za pomoč pri zdravstvenih tegobah, zdravilne rastline so lahko tudi učinkovito sredstvo za ohranjanje telesne lepote. to področje so zelo dobro poznali že nekateri stari narodi, npr. Egipčani, stari Grki, Rimljani. V starih zapisih še vedno najdemo kakšen zanimiv recept za povračilo mladosti. 
Tudi v današnjih časih lahko izkoristimo te moči rastlin. Spoznali boste uporabo rastlin za nego posameznih delov telesa. Izvedeli boste katere rastline in v kakšnih pripravkih jih najbolje izkoristimo. Manjkalo ne bo tudi zanimivih receptov. 

Termin predavanja: Delavnica traja 5 pedag. ur in bo potekala 16. marca 2017, med 16.00 in 20.00 uro.
Cena predavanja: 29 EUR z DDV
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si