Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Zeliščarske delavnice


Zeliščarske delavnice z Jožico Bajc Pivec

Jožica Bajc Pivec o sebi pravi, da je zeliščarka nabiralka, ki živi v naravi in za naravo. Zelišča so jo zanimala že celo življenje, z njimi pa se je začela bolj intenzivno ukvarjati leta 2010. Z leti je svoje znanje razširjala in poglabljala. Zanimajo jo zdravilne moči zelišč, zeliščne esence in tinkture, njena velika strast pa so razni zeliščni napitki. Svoje znanje z veseljem in velikodušno posreduje vsakomur, ki ga bogato rastlinje zanima. Z delitvijo znanja pomaga ljudem in širi zavedanje o pomenu ohranjanja starih znanj. 

Za vas je ga. Jožica Bajc Pivec pripravila naslednje delavnice: 
 

AKTUALNE ZDRAVILNE RASTLINE IN KORENINE
V vsakem letnem času lahko najdemo zdravilne rastline. Tudi po jesensko obarvanih bregovih jih je kar nekaj. Če pa se ozremo okrog, še vedno lahko najdemo smetliko, zlato rozgo, konjsko grivo itn. Prav tako že lahko izkopljemo nekatere  korenine. In seveda zdravilni plodovi – tudi ti že vabijo k nabiranju. Udeleženci delavnice boste spoznali zdravilne moči posameznih zelišč in načine uporabe. Dobili boste številne recepte za uporabo zelišč v zdravilne in tudi kulinarične namene.

Cena delavnice: 35 EUR z DDV
Termin delavnice: 20. september 2021, od 16.00 do 20.00


PREMAGOVANJE JESENSKIH TEŽAV S POMOČJO ZELIŠČNIH PRIPRAVKOV
Koliko je vredno naše zdravje, se po navadi zavemo šele takrat, ko nas obišče bolezen. Jesen je čas, ko so naša telesa še bolj občutljiva in nas hitreje ujame kakšna viroza. In pa seveda covid virusi, ki se kar nočejo poloviti. Z zelišči si lahko telo dobro pomagamo. Predvsem kot preventiva in za krepitev imunskega sistema. Udeleženci boste na delavnici spoznali, kako poskrbeti za zdravo in odporno telo. Izvedeli boste, kako si lahko z zelišči pomagamo pri različnih sezonskih težavah, ki nas pestijo v jeseni.  

Cena delavnice: 35 EUR z DDV
Termin delavnice: 19. oktober 2021, od 16.00 do 20.00


IZDELAVA MAZIL V DOMAČI KUHINJI
Se mogoče spomnite babice ali sosede, ki je znala pripraviti zeliščno mast, ki je pomagala pri vseh težavah. Se vam zdi to danes nemogoče? Pridružite se nam na zeliščarski delavnici, kjer se boste naučili, kako izdelati učinkovito zeliščno mazilo kar v domači kuhinji. Poleg mazila boste domov odnesli še vzorec dezodoranta in mazila za ustnice.

Cena delavnice: 35 EUR z DDV
Termin delavnice: 16. november 2021, od 16.00 do 20.00


ZELIŠČA IN DVANAJST SVETIH DNI BOŽIČA
Vsako leto v božičnem času prihajajo na zemljo zelo močne kozmične energije. Z njihovo pomočjo si lahko na nek način trasiramo zdravje za celotno prihajajoče leto. s pomočjo naravnih izdelkov (posamezna zelišča, čaji, mazila, tinkture ...) si po določenih postopkih na določen dan krepimo odgovarjajoči del organizma. 
Udeleženci delavnice boste prejeli praktična navodila, kako si sami izdelate zeliščne pripravke ter kdaj in kako jih uporabljati. 

Cena delavnice: 35 EUR z DDV
Termin delavnice: 14. december 2021, od 16.00 do 20.00
 

PRIDI NA ČAJ
Ko naberemo in posušimo zelišča za čaje, je za nami šele ena tretjina dela. Zelo pomembno je, da znamo iz njih pravilno sestaviti in pripraviti čaj. Pomembno je, da vemo, da npr. ne smemo pretiravati s pitjem preslice in pljučnika, ali po drugi strani, lahko neomejeno pijemo meliso in ranjak. Da bodo rastline kar najbolj zdravilno učinkovale, je pomembna tudi kombinacija v čajni mešanici. Udeleženci delavnice boste dobili potrebna osnovna znanja o pripravi mešanic in njihovi uporabi. Pokusili boste tri namenske mešanice in nekaj zanimivih čajev iz ene rastline. Dobili boste tudi številne recepte za pripravo čajnih mešanic za različne namene.

Cena delavnice: 35 EUR z DDV
Termin delavnice: 25. januar 2022, od 16.00 do 20.00


RADOSTI ŽIVLJENJA IN ZELIŠČA
Zelišča imajo različno moči delovanja, ki so jih ljudje včasih znali bolje uporabljati. Med te sodijo tudi afrodiziaki. Morda jo valentinovo pravi čas, da pokukamo med zapise in pripravimo kakšen vzpodbuden pripravek. Kaj pravzaprav je afrodiziak, kako deluje, katere rastline imajo to moč? Vse to boste udeleženci izvedeli na delavnici. Poleg tega boste prejeli tudi recepte za pripravo afrodiziakov v domači kuhinji.

Cena tečaja: 35 EUR z DDV
Termin tečaja: 14. februar 2022, od 16.00 do 20.00


NABIRANJE ZELIŠČ IN ČAJNE MEŠANICE
Samo iz pravilno nabranih, posušenih in shranjenih zelišč si lahko izdelamo kvalitetne zdravilne pripravke. Na delavnici boste spoznali, kaj je pri tem pomembno in česa ne smemo početi pri delu z zelišči. In ko smo vse naredili prav, je pomembno, da znamo sestaviti pravilno in učinkovito čajno mešanico. Udeleženci delavnice boste spoznali, katera zelišča se lahko mešajo in kaj ne sodi skupaj. Na voljo je kar nekaj različnih čajnih mešanic za različne težave.

Cena tečaja: 35 EUR z DDV
Termin tečaja: 16. marec 2022, od 16.00 do 20.00


ZDRAVILNE RASTLINE NAJDEMO V VSAKEM VRTU IN NA POLJU
Med vrtninami in poljščinami najdemo kar nekaj rastlinj z zdravilnimi učinkovinami, na primer krompir, zelje, korenje itd. S poznavanjem in pravilno uporabo si lahko z njimi okrepimo imunski sitem in izboljšamo zdravje. Udeleženci delavnice boste spoznali, kako lahko uporabimo različne dele rastlin v zdravilne namene. Prejeli boste tudi številne uporabne recepte in poizkusili nekaj pripravkov.

Cena tečaja: 35 EUR z DDV
Termin tečaja: 5. april 2022, od 16.00 do 20.00


POMOČ ZDRAVILNIH RASTLIN PRI OBVLADOVANJU SLADKORNE BOLEZNI
Sladkorna bolezen je bolezen sodobnega časa. Zelo je razširjena in število bolnikov še vedno strmo narašča. V naravi je kar nekaj rastlin, s pomočjo katerih lahko vsaj ublažimo težave, če pa smo vztrajni in dosledni jih lahko v celoti obvladujemo. Na delavnici boste udeleženci pridobili širše znanje o rastlinah, primernih za obvladovanje in lajšanje težav pri sladkorni bolezni.

Cena tečaja: 35 EUR z DDV
Termin tečaja: 11. maj 2022, od 16.00 do 20.00

 

ZAČIMBE IN DIŠAVNICE Z NAŠIH VRTOV V SLUŽBI ZDRAVJA
Začimbe in dišavnice so tisti dodatki jedem, ki jim oplemenitijo okus in dodajo značilen karakter. Ni pa samo okus to kar nam dajejo, imajo tudi močne zdravilne učinkovine. Te nam pomagajo pri boljši prebavi, spodbujajo presnovo. Katere vse so te začimbe in dišavnice, ki jih najdemo na naših vrtovih, in kako nam pomagajo pri krepitvi in ohranjanju zdravja, vse to boste udeleženci izvedeli na zeliščarski delavnici.

Cena tečaja: 35 EUR z DDV
Termin tečaja: 16. junij 2022, od 16.00 do 20.00
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si