TEČAJ PREDELAVE MLEKA NA DOMU
Tečaj je razdeljen na tri sklope: fermentirano mleko, siri in izdelki iz smetane
- Fermentirano mleko: Izvedeli boste splošne informacije o fermentiranem mleku, se seznanili s pomenom mlečnokislinskih bakterij, spoznali vrste fermentiranega mleka in mlečnokislinske bakterije ter izdelali jogurt, kislo mleko in kefir. Spoznali boste tudi napake fermentiranega mleka in kako jih odpraviti.
- Siri: Izvedeli boste splošne informacije o sirih in njihovi razvrstitvi ter značilne lastnosti in napake sirov. Izdelali boste sveži sir - skuto, namaze iz skute, poltrdi sir in mehki sir. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti.
- Izdelki iz smetane: Izvedeli boste splošne informacije o smetani ter izdelali kislo smetano, surovo maslo in namaze iz surovega masla, pinjenec, topljeno maslo, mascarpone in domači sladoled. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti.
V okviru tečaja boste spoznali tudi osnove o higieni pri predelavi mleka, spoznali tehnološke postopke in se seznanili s pravilnim embaliranjem, označevanjem in shranjevanjem izdelkov.
Tečaj je primeren za vse, ki se želite spoznati z osnovami predelave mleka iz izdelovati enostavnejše izdelke v manjših količinah (tudi v domači kuhinji). Tečaj je prav tako primeren za vse, ki želite pridobiti NPK Predelovalec/ka mleka na tradicionalen način, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK.
Cena tečaja: 139 EUR z DDV
Termini tečaja:
26. 9. - 28. 9. 2022, ob 16.00
7. 11. - 9. 11. 2022, ob 16.00
23. 1. - 25. 1. 2023, ob 16.00
6. 3. - 8. 3. 2023, ob 16.00
11. 4. - 13. 4. 2023, ob 16.00
TEČAJ PREDELAVE MLEKA V VEČJIH KOLIČINAH
Na nadaljevalnem tečaju predelave mleka v mlečne izdelke se boste seznanili s tehnološkimi postopki pri izdelavi:
- Skute: toplotna obdelava mleka za skuto, cepljenje mleka za skuto, rezanje in odcejanje sirotke, embaliranje skute, priprava sadne in zeliščne skute.
- Mehkega sira: priprava mleka in polnjenje mleka v sirarski kotel, zorenje mleka za mehki sir, usirjanje mleka, rezanje kolaguma, oblikovanje, obračanje, soljenje in embaliranje sira.
- Poltrdega sira: priprava mleka za gaudo, priprava mleka za usirjanje, usirjanje mleka, obdelava kolaguma, oblikovanje, stiskanje, soljenje in zorenje sira.
- Mozzarelle: priprava kulture, priprava mleka za mozzarello, izdelava mozzarelle, priprava slanice.
Seznanili se boste tudi s spremljanjem kislosti mleka in mlečnih izdelkov ter prejeli informacije glede ureditve prostorov za predelavo mleka in zagotavljanja higiene prostorov in osebne higiene.
Tečaj je primeren za vse, ki se želite s predelavo mleka resneje ukvarjati in izdelovati zahtevnejše mlečne izdelke v večjih količinah. Predlagamo, da pred obiskom tega tečaja obiščete tečaj Predelava mleka v mlečne izdelke 1. Tečaj je primeren za vse, ki si želite pridobiti NPK Predelovalec/ka mleka na tradicionalen način, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK.
Trajanje tečaja: 3 dni (15 pedag. ur)
Cena tečaja: 145 EUR z DDV
Termin tečaja: Termin bo znan naknadno.
PROIZVODNJA SIROV IN NOVE TEHNOLOGIJE
Vabljeni na sirarski tečaj z naslovom Proizvodnja sirov in nove tehnologije, ki bo v Biotehniškem centru Naklo potekal v času od 1. 10. 2021 do 2. 10. 2021. Tečaj bodo vodili predavatelji Veleučilišča v Karlovcu (dr. sc. Marijana Blažić, dr. Marin Cindrić in Jelica Vukić Špoljarić) in strokovnjaki Biotehniškega centra Naklo.
Razpored tečaja:
Petek, 1. 10. 2021, od 15.00 - 19.00
Primeri proizvodnje italijanskih, hrvaških, francoskih in avstrijskih sirov.
Naravna sirila in oprema v mlekarstvu.
Izdelava mehkih in poltrdih sirov, posebnosti pri izdelavi sirov, mikrobne kulture (praktična delavnica v mlekarski delavnici BC Naklo)
Sobota, 2. 10. 2021, od 9.00 do 17.00
Proizvodnja svežih sirov
Proizvodnja mehkega sira tipa Škripavec
Proizvodnja kajmaka
Proizvodi na osnovi sirotke, albuminska skuta.
Cena tečaja: 149 EUR z DDV.
NOVI TRENDI V MLEKARSTVU
Tako kot na drugih področjih, se tudi v mlekarstvu srečujemo z vedno novimi izdelki, ki prodirajo na tržišče in po katerih narašča tudi povpraševanje. Na tečaju se boste seznanili s tehnologijo izdelave novejših mlečnih izdelkov kot so: grški jogurt, dogrevana skuta, kuhani siri, mozzarella, sirna rulada, burrata, surovo maslo, ghee maslo, maslo z dodatki in sladoled.
Tečaj je primeren za vse, ki razmišljate o uvedbi in izdelovanju novih izdelkov za vaše kupce ali pa se jih želite naučiti izdelovati za lastno uporabo.
Trajanje tečaja: 3 dni (15 pedag. ur)
Cena tečaja: 145 EUR z DDV
Termin tečaja: Termin bo znan naknadno
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecaji@bc-naklo.si