Back

TRAJNOSTNI RAZVOJ in ZELENO GOSPODARSTVO

TRAJNOSTNI RAZVOJ

Znanje za življenje, izkušnje za življenje, znanje za vsak dan, znanje za vse

Pridobili boste znanje in veščine o tem, kako obdelati vrt, o čebelarjenju, zakaj s kolesom/avtobusom/vlakom in ne z avtom, kako je lahko knjižnica, moj drugi dom.

Informacije in prijave:
Telefon: 04 277 21 04 ali 04 277 21 20 ali 041 499 934
Email: nada.zupanc@bc-naklo.si ali tecaji@bc-naklo.si

E-PRIJAVNICA

Namen programa je, da bomo spoznali, da z našimi vsakodnevnimi navadami lahko pomembno vplivamo na kakovost svojega življenja, z zgledom lahko najbolje vzgajamo in prenašamo navade naprej na druge udeležence. Z majhnimi koraki spreminjamo svet. Po načelu “razmišljaj globalno in deluj lokalno” lahko svetovne trende prinesemo tudi v svoje lokalno okolje.

CENA PROGRAMA: Brezplačno

Projekt sofinancirata Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus.   http://www.evropskasredstva.si/ 

 

NA OSMIH SREČANJIH boste spoznali nekaj smernic iz Agende trajnostnega razvoja 2030.

Vsa srečanja so praktično naravnana:

 

1. ČEBELARSTVO

seznanili se bomo s pomenom čebel in uporabnostjo čebeljih produktov, spoznali boste, kaj je apiterapija. Ogledali si bomo šolski čebelnjak in izdelali medene sveče.

»Bodi priden kot čebela – morda pa smo to že malo prerasli…..«

2. UPORABNOST RASTLIN

Kako iz različnih rastlin naredimo domače limonade in sokove. Preprosto in naravno. Saj ni res pa je, iz vsake bilke lahko naredimo nekaj uporabnega.

3. KRUHA NE NAREDI MOKA, AMPAK ROKA.

Kako pripravimo domači kruh tudi iz ostankov kosila. Uživanje raznobarvne hrane je zelo pomembno za naše telo. Pripravili bomo zelen kruh iz špinače, rdeč kruh iz terana, črn kruh z dodatkom medicinskega oglja, siv kruh iz ajde, naveden beli kruh, rumen kruh iz kurkume. Če nam ostane bučna juha, ni problema, to je odlična osnova za oranžni bučni kruh. Bodimo trajnostni v gospodinjstvu – ustvarimo čim manj odpadkov in uporabimo ostanke hrane.

4. GOZDNA TERAPIJA V UDIN BORŠTU

Spoznali bomo Udin boršt in se predali zdravilnim učinkom gozda. Ne bi si mislili, da je možno gozd spoznati tudi na tako poseben način, ki se mu reče terapija. Sprostili se boste in se umirili.

5. SAMOOSKRBNA KMETIJA

Obiskali bomo samooskrbno kmetijo, kjer predelujejo mlečne izdelke iz senenega mleka. Mleko brez dodatkov silaže, umetnih krmil. To je okus mleka in mlečnih izdelkov iz mojega otroštva.  

6. TRAJNOSTNO MESTO IN SKUPNOST

Morda niste vedeli, koliko je ustanov v Kranju, ki se lahko pohvalijo s trajnostno ponudbo. Kranj zeleno mesto, spoznajmo njegovo zeleno miselnost.

7. NARAVNA KOZMETIKA

Izdelali bomo naravno domače milo. Kako preprosto in enostavno. Iz vrtnih zelišč in čaja naredimo naravno milo – nič več srbeče kože….

8. MIKROZELENJAVA

V odpadni embalaži z nekaj zemlje, kokosovih vlaken ali le papirnatih brisačk, lahko ustvarite sobni vrtiček. Okusno in zelo bogato z vitamini, vedno sveže, poceni, pri roki…

PROGRAM v celoti:  TUKAJ


TRAJANJE PROGRAMA:

40 pedagoških ur. Pogoj za uspešen zaključek programa je 80 % prisotnost, ki se dokazuje s podpisom na listi prisotnosti (po zaključku programa pridobite potrdilo z opisanimi kompetencami)

TERMINI (od 16. do 20. ure)

1. srečanje 2. srečanje 3. srečanje 4. srečanje 5. srečanje 6. srečanje 7. srečanje 8. srečanje
17.09.2025 24.09.2025 1.10.2025 8.10.2025 15.10.2025 22.10.2025 5.11.2025 12.11.2025

E-PRIJAVNICA

Skip to content