Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

AKTIVNOSTI AUTO


V petek, 6. 10. 2023 je v okviru projekta AUTO potekal strokovni posvet z naslovom Izboljšava procesa krmljenja živali v prireji mleka in mesa z upoštevanjem podnebnih sprememb in varovanja narave. 

Posvet je organiziral Kmetijski inštitut Slovenije. 

Na posvetu so izvajalci dijakom in študentom Biotehniškega centra Naklo in ostalim obiskovalcem predstavili: 

- Učinkovito izkoriščanje dušika iz živinskih gnojil (dr. Jože Verbič, Kmetijski inštitut Slovenije)
- Ukrepe za izboljšanje ruše trajnega travinja (dr. Branko Lukač, Janko Verbič, Kmetijski inštitut Slovenije)
- Trende pri mešalno krmilnih prikolicah (mag. Tomaž Poje, Kmetijski inštitut Slovenije)
- Osnovne parametre kakovosti krme in sestavljanja krmnih obrokov (dr. Tomaž Žnidaršič, Kmetijski inštitut Slovenije)
- Procese avtomatskega krmljenja v živinoreji (dr. Janez Benedičič, Strojna fakulteta Ljubljana)




V okviru projekta AUTO je bila 28. 9. 2023 izvedena strokovna ekskurzija na kmetijo Benedičič (Martinj Vrh, Železniki) in kmetijo Pustotnik (Gorenja vas). Ekskurzije so se udeležili dijaki kmetijskega programa s spremljevalcema Majdo Kolenc in dr. Tomažem Levstkom.  

Na kmetiji Benedičič so si ogledali nove, inovativne tehnike pridelave in predvsem sušenja sena na OMD območjih, torej območjih kjer so omejene možnosti kmetijske pridelave, v tem primeru na hribovitem območju. Sušenje se izvaja v več zaporednih komorah glede na čas košnje z različnimi postopki vpihavanja predgretega zraka in s kondenzacijsko toplotni črpalko. S tem se čas sušenja pokošene trave bistveno zmanjša, še pomembneje pa je, da se obvaruje sušeno krmo pred drobljenjem in ohranja optimalno vsebnost hranilnih snovi.

Na kmetiji Pustotnik so si ogledali moderno živinorejsko kmetijo s predelavo v vrhunske mlečne izdelke. Kmetija ima 30 letno tradicijo proizvodnje predvsem kvalitetnih sirov, ki jih prodajajo v več prodajalnah po celo Sloveniji. Videli so moderen in podjeten pristop mlade generacije, ki je prevzela kmetijo svojih staršev z vso njeno proizvodnjo. Veliko energije posvečajo tudi trženju in promociji svojih izdelkov. V lepo opremljeni trgovini, ki stoji na kmetiji in v kateri si je mogoče ogledati tudi proizvodnjo sirov in ostalih mlečnih izdelkov, so jim pripravili degustacijo svojih vrhunskih ovčjih, kozjih in kravjih sirov, ki visoko kotirajo tudi v mednarodnem prostoru.

Fotografije: Majda Kolenc in dr. Tomaž Levstek




V okviru projekta AUTO »Izboljšava procesa krmljenja živali v prireji mleka in mesa z upoštevanjem podnebnih sprememb in varovanja narave« smo začeli izvajati praktične preizkuse dosejavanja, gnojenja in mehanske obdelave travne ruše na trajnem travinju.

Prav tako so bili nadgrajeni procesi krmljenja s poudarkom na avtomatizaciji krmljenja za seneno, ekološko in konvencionalno prirejo. Krmljenje živali je eden izmed pomembnejših procesov za doseganje uspešne prireje mleka kot tudi mesa. Uspešnost krmljenja živali je odvisna od načinov krmljenja, sestave krmnih obrokov in kakovosti krme. Kakovostna krma pa je odvisna od pridelave na površinah, ki morajo biti ustrezno oskrbovane.

Izvedena je bila implementacija nadgradnje procesov krmljenja s poudarkom na avtomatizaciji - krmljenje z vozičkom, krmljenj s trakom in krmljenje v jasli v obliki korita. Uvajanje avtomatizacije krmljenja vpliva na povečanje produktivnosti v kmetijstvu in na zmanjšanje stroškov. Pokladanje krmnih obrokov je tako ustreznejše in se lažje prilagaja potrebam živali, pogojem okolja in pridelovalnim zmožnostim površin. Proces krmljenja je ustrezno nadzorovan, zaradi podnebnih sprememb pa je potrebna prilagoditev načina pokladanja obrokov.

Izvedene so bile tudi meritve porabe energije za krmilno mešalne prikolice.

dr. Tadeja Primožič

 

 

Fotografije: dr. Janez Benedičič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo