Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

MEPI


KONTAKT


ODPRAVE


Poskusna MEPI odprava 7. - 9. april 2017

Med 7. in 9. aprilom 2017 se je 13 dijakov drugega in tretjega letnika potilo na poskusni MEPI odpravi. Skupina na srebrni stopnji je v treh dneh peš premagala pot od Sovodnja preko Žiri, Hotavelj, Robidnice in Davče do Podbrda. Bronasta skupina pa je v dveh dneh prepotovala pot od Hotavelj preko Blegoša in Robidnice do Davče in Zalega loga. Čeprav je bila pot naporna, na njej ni manjkalo zanimivih doživetij: utrdbe in bunkerji Rupnikove linije, namakanje nog v ledene potočke, rebra na žaru, sedemdeset kilogramski pes, neprostovoljno prehojen še kakšen dodatni kilometer, spanje na prostem v začetku aprila, ... Bilo nam je tako všeč, da naslednjo odpravo načrtujemo že v maju!


Podelitev ZLATIH PRIZNANJ MEPI

V nedeljo, 10. 12. 2023, je v kongresnem centru Brdo, potekala podelitev zlatih MEPI priznanj. Priznanja so s streni gospe predsednice Nataše Pirc Musar prejele dijakinje Pia Vidic, Hana Pivk, Vida Bukovnik, Tjaša Prevodnik, Erika Mravlja in Anja Luznar. 

Čestitke vsem!



70 kilometrov po deželi škržatov

Tik pred zaključkom pouka smo se Mepijevci za štiri dni odpravili na Primorsko. Ob zvoku škržatov smo peš in z vso hrano ter opremo za kuhanje in prenočevanje premagali 70 km od Kozine mimo Zazida, Sočerge, slapu Veli vir, slapov Pasjaka, slapu Supot do Koštabone, zadnji dan pa cilj dosegli v kampu Lucija. Preizkušnjo sta otežili vročina in toča, ki nas je ujela drugo noč. Med potjo smo spoznali primorsko gostoljubnost, saj smo v dar dobili tako češnje kot marelice, po toči pa tudi streho nad glavo. Ponosni smo, da smo kljubovali vsem vremenskim razmeram in ožuljenim stopalom ter odpravo zaključili v stilu – s skokom v morje.




Srebrna MEPI odprava

V četrtek, 1. 7., smo se dve skupini mepijevcev podali na srebrno kvalifikacijsko odpravo. Prvi dan je bil glede hoje najlažji, saj smo bili še spočiti in smo na cilj za ta dan prišli že okoli enih popoldne, kmalu po prihodu pa nas je ujel dež, a na srečo smo se lahko prestavili pod streho, kjer smo si skuhali tudi čaj. Ko se je vreme izboljšalo, smo postavili šotore in večer preživeli ob ognju.

V upanju, da bi se izognili julijski vročini, smo se drugi dan zbudili že ob štirih zjutraj in uro za tem krenili na pot. Cilj dneva je bila Velika planina in ko smo prispeli na vrh, smo bili zelo veseli, da smo si lahko končno skuhali topel obrok in odpočili noge. Zaradi utrujenosti nismo čakali na temo in smo zaspali že malo prej.

Tretji dan so nas prebudili kravji zvonci in mraz zaradi višine, zato smo dan začeli s toplo juho, po zajtrku pa smo se odpravili na pot proti končnemu cilju odprave - Termam Snovik.

Lucija Dolžan, udeleženka




Srebrna kvalifikacijska odprava

Pretekli vikend je 8 Mepijevcev Biotehniškega centra Naklo uspešno premagalo več kot 55 km dolgo pot od šole preko Štefanje Gore, Krvavca, Velike planine do Term Snovik in se pri tem povzpelo za 1800 m. Vso pot so jih spremljali čudoviti razgledi in lepo vreme, odpravo pa je zaznamovala tudi raznolika prehrana (tortilje s tuno, tortilje z arašidovim maslom in nutelo, tortilje s hrenovko, tortilje …). Kurjenje ognja, šotorjenje, odkrivanje novih poti, budnica kravjih zvoncev, kartanje pozno v noč jim bodo zagotovo ostali v lepem spominu.

Iskrene čestitke vsem!




MEPI trening

Izkoristili smo čas nekoliko sproščenih ukrepov in pripravili trening "odpravo" za pripravo na pravo odpravo v juniju.

Dijaki so po razredih najprej prehodili pot od šole skozi Udin boršt do dogovorjenega mesta pri Strahinju. Ponovno se je izkazalo, da je orientacija v Udin bosrštu zelo zahtevno, saj so tudi tokrat naredili kakšen nepotreben kilometer. Kljub manjšim zapletom so vsi uspešno prispeli na travnik, kjer jih je čakalo še nekaj nalog. Praktično smo povadili vse najpomembnejše elemente - postavljanje šotora (uspešni so bili tudi z uporabo samo ene roke!), priprava ognjišča in ognja, peka hrenovk na ognju. Seveda pa je bilo srečanje namenjeno tudi spoznavanju in utrjevanju vezi znotraj skupine - šele v taki realni situaciji se pokaže, kdo bo v skupini prevzel kakšno vlogo.

Trening "odprava" je v petek odlično uspela, zaradi ukrepov pa žal nismo mogli prenočiti v šotorih. Tako smo se v soboto dobili kar na daljavo (vsak iz svojega doma) in si pogledali še nekaj programov in orodij za načrtovanje odprave. Tako bodo priprave na pravo odpravo lahko nemoteno potekale tudi na daljavo.




Dvodnevna trening odprava v Poljče

MEPI-jevci Biotehniškega centra Naklo so si morali jesenske počitnice še prislužiti, zato smo 25. in 26. oktobra izvedli dvodnevno trening odpravo. Izkušenejša skupina je pot začela po pouku v šoli in do Poljč prehodila 18 km. Novi člani so pot začeli v Radovljici, vsi skupaj pa smo se zbrali v Vili čira čara, kjer so nas prijazno sprejeli. Popoldne smo izkoristili za timske igre, nato so dijaki pripravili ognjišče in na njem večerjo, po druženju ob kitari pa smo v hiši izvedli še delavnico prve pomoči. Ker so se aktivnosti zavlekle pozno v večer, je noč hitro minila, čeprav smo spali na tleh.

Na trening odpravi smo preverili, da je fizična pripravljenost udeležencev dobra, stkali smo nekaj novih prijateljskih vezi, da bodo člani skupin na odpravah dobro sodelovali, ter se naučili nekaj novih veščin. Odprava je super uspela, celo tako dobro, da jo bo treba ponoviti.

Kratko video poročilo: https://gopro.com/v/OW1BlzQ2MDDor




Kvalifikacijska odprava v Nockberge

Dijaki Biotehniškega centra Naklo so se na pustolovščino odpravili že po koncu pouka, saj si za MEPI aktivnosti radi vzamejo čas. Od 2. do 4. julija 2019 so prehodili 52 km dolgo pot po avstrijskem Koroškem - od Špitala do območja Biosfernega parka Nockberge, kjer jih je pot vodila po planinah na višini tudi preko 2000 metrov. Čeprav je vsak dan padal dež, so mu s skrbnim načrtovanjem uspeli vedno ubežati, so pa morali zato vstati tudi že ob 5. uri zjutraj. Kljub veliko vzponom, mrazu in dežju so na cilj prišli nasmejani, saj so se lahko z zadovoljstvom ozrli na opravljeno pot. Velika zahvala gre tudi vodstvu biosfernega območja za pomoč pri načrtovanju prenočišč, da smo lahko hkrati zadostili zahtevam zavarovanega območja in MEPI standardom.

Mentorji dijakom za uspešno opravljeno odpravo iskreno čestitamo!




MEPI trening odprava

V petek, 29.3.2019, smo se ljubitelji pohodništva v programu  MEPI udeležili odprave proti domu pod Storžičem.

Po pouku smo se zbrali in krenili na pot. Hodili smo proti Tržiču in naprej proti domu pod Storžičem. Na cilj smo prišli, ko je sonce že zahajalo. Bili smo utrujeni, ampak dobre volje nam ni primanjkovalo. Skupaj smo zakurili ogenj in se ob njem zabavali.

Naslednji dan smo se prebudili v objemu sončnih žarkov. Pojedli smo zajtrk in se odpravili proti Tržiču. Med hojo smo se vsi zabavali in imeli lepo.

Komaj čakamo na naslednjo odpravo, ki bo še bolj zanimiva, saj se odpravljamo v park Nockberge.

 

Nuša Mubi in Rebeka Žurman, 1. L




Oktobrska MEPI odprava

Med 5. in 7. oktobrom 2018 so kar tri skupine izvedle MEPI odpravo preko Polhograjskega hribovja. Dve bronasti skupini sta se odpravili na dvodnevno poskusno odpravo od Horjula oziroma Dragomera preko Polhovega Gradca do Škofje Loke. Srebrna skupina je opravila tridnevno kvalifikacijsko odpravo, in sicer so prehodili pot med Vrhniko in Kranjem. 

Odprav se je skupaj udeležilo 16 dijakov, ki so tako korak bližje novemu MEPI priznanju.




MEPI v šolskem letu 2018/2019

Letos v program MEPI na naši šoli delujejo štiri skupine, in sicer dve na bronasti stopnji in dve na srebrni stopnji (delno tudi skupina na zlati stopnji). Udeležence spremljajo štirje mentorji (Meta Vovk, Neža Čimžar, David Celar in Jure Ausec), od katerih sta dva tudi voditelja odprav (David Celar in Jure Ausec).

Kdor bi se želel pridružiti programu, naj se oglasi pri katerem izmed mentorjev.




Aprilski odpravi

Med 22. in 24. aprilom 2018 smo izvedli dve odpravi: Bajski so se odpravili na poskusno odpravo na srebrni stopnji, Odprava zelenega zmaja pa na kvalifikacijsko odpravo na bronasti stopnji. Prvi so v treh dneh prehodili 55 km od Dutovelj do Kopra, slednji pa 40 km od Divače do Kopra v dveh dneh.

Dijake so z daljave spremljali mentorji (Meta Vovk, Neža Čimžar, David Celar), čeprav so za vse poskrbeli sami – od načrtovanja poti, kuhanja, orientacije, … Odprava je odlično uspela, zato vsi komaj čakamo naslednjo.




Podelitev prvih MEPI priznanj

V ponedeljek, 27. 11. 2017, je v avli Mestne občine Kranj potekala lokalna podelitev priznanj MEPI. Z vztrajnostjo in zavzetostjo so si priznanja prislužili tudi dijaki naše šole.

Bronasto priznanje so prejeli Maja Žiško, Tajda Stokuča, Matic Mubi, Gašper Hrkač in Vid Mušič iz 3. N razreda.

Srebrno priznanje pa sta prejela Peter Prijatelj iz 3. N razreda in Maša Gaber iz 4. L razreda.

Dijaki so priznanje osvojili ob pomoči neutrudljivega MEPI tima mentorjev, ki ga sestavljajo Meta Vovk, Neža Čimžar, David Celar in Jure Ausec.

Vsem dobitnikom priznanj in njihovim mentorjem iskreno čestitamo in jim želimo še mnogo zanimivih doživetij!

 




Podelitev licence in MEPI forum

V petek, 30. 6. 2017, so se dva mentorja in šolski koordinator udeležili MEPI foruma v Celju. Poleg zanimivih predavanj so nam zvečer na slavnostnem dogodku ob začetku praznovanja 20. letnice programa MEPI v Sloveniji podelili tudi licenco. Tako smo tudi formalno postali izvajalska institucija programa MEPI.




Dodatna poskusna odprava

Ker se je tekom leta oblikovala še ena skupina štirih dijakov na bronasti stopnji, smo izvedli dodatno poskusno odpravo. Sodelovali so 4 dijaki iz 2.M in 2.B, spremljali pa so jih Neža Čimžar, David Celar in Meta Vovk. Prehodili so pot od  Zgornje Radovne po celotni dolini reke Radovne do Gorje, kjer so prespali. Drugi dan so se mimo Bleda z lahkoto sprehodili še do Radovljice, kar je skupno predstavljalo približno 29 km dolgo pot. Seveda so sami poskrbeli za prenočevanje in pripravo toplih obrokov.

Čeprav je bila to zanje prva MEPI odprava, so z njo opravili z levo roko. Za jesen že načrtujejo kvalifikacijsko odpravo, ki bo zagotovo še bolj zanimiva in polna lepih spominov.




Kvalifikacijska MEPI odprava

Za kvalifikacijsko odpravo smo se pridružili Vseslovenski odpravi, ki je potekala po Jelovici. Udeležili sta se je dve skupini: 6 dijakov na srebrni stopnji in 7 dijakov na srebrni stopnji, spremljali pa so jih Meta Vovk, Neža Čimžar in Jure Ausec. Bronasta skupina je prehodila traso Čepulje – Nemilje – Jamnik – Vodiška planina – Goška ravan – Talež – Ribno (skupaj približno 26 km), bronasta skupina pa traso Stražišče – Nova vas – Jamnik – Vodiška planina – Lipniška planina – Selska planina – Babji zob – Mlino (skupaj približno 48 km).

Ker so vsi že izkušeni MEPIjevci, na poti večjih težav niso imeli (če odštejemo pozabljen zemljevid, ki so ga morali iti nazaj iskat, močan naliv ob koncu odprave, deževno - a vendar suho - noč, omamne vonje z žara mentorjev, prijazne domačine in pozno večerjo). Da so naši dijaki kljub naporom vedno dobre volje, se lahko prepričate na spodnjih fotografijah.

Obe skupini sta odpravo uspešno opravili, za kar vsem dijakom čestitamo.




MEPI na aprilskih projektnih dnevih

Udeleženci programa MEPI so se med projektnimi dnevi podali za dva dni na Veliko planino, kjer so se pripravljali na kvalifikacijsko odpravo v maju, se družili in zabavali. Priprav se je udeležilo 8 dijakov, spremljala sta jih Monika Rant in David Celar.




Poskusna MEPI odprava

Med 7. in 9. aprilom 2017 se je 13 dijakov drugega in tretjega letnika potilo na poskusni MEPI odpravi. Skupina na srebrni stopnji je v treh dneh peš premagala pot od Sovodnja preko Žiri, Hotavelj, Robidnice in Davče do Podbrda. Bronasta skupina pa je v dveh dneh prepotovala pot od Hotavelj preko Blegoša in Robidnice do Davče in Zalega loga. Čeprav je bila pot naporna, na njej ni manjkalo zanimivih doživetij: utrdbe in bunkerji Rupnikove linije, namakanje nog v ledene potočke, rebra na žaru, sedemdeset kilogramski pes, neprostovoljno prehojen še kakšen dodatni kilometer, spanje na prostem v začetku aprila, ... Bilo nam je tako všeč, da naslednjo odpravo načrtujemo že v maju!




MEPI tudi v šolskem letu 2016/2017

Letos je v program MEPI na naši šoli vključenih 18 dijakov, ki večinoma prihajajo iz 2. letnika, nekaj pa je tudi starejših udeležencev. Spremljajo jih štirje mentorji (Meta Vovk, Neža Čimžar, Monika Rant in David Celar) in voditelj odprav (Jure Ausec), ki je tudi šolski koordinator programa. Letos delujeta dve srebrni skupini in ena bronasta.

Kdor bi se želel pridružiti programu, naj se oglasi pri katerem izmed mentorjev ali pri koordinatorju. Vabljeni v MEPI vrste!




V Biotehniškem centru smo začeli z izvajanjem programa MEPI

V šolskem letu 2015/2016 smo tudi na BC Naklo začeli z izvajanjem programa MEPI. Sestavili smo dve skupini, obe na srebrni stopnji.

Tudi v letošnjem letu nadaljujemo s programom, imamo pa še nekaj prostih mest za nove vstopnike v program. Vabimo vse dijake, ne glede na to, ali ste v programu MEPI že sodelovali na osnovni šoli ali ne. MEPI je primeren za vsakogar! Si upaš?

Pohitite, MEPI vas čaka!




Priprave na MEPI odpravo

V času jesenskih projektnih dni smo izvedli priprave na pustolovsko odpravo.

Prvi dan smo se odpravili iz Stražišča na Jošta, preko Čepulj do Križne Gore in se spustili v Škofjo Loko. S potjo smo opravili z lahkoto, saj smo potrebovali eno uro manj od predvidenega markiranega časa. To potrjuje, da so dijaki v dobri fizični formi in pripravljeni na tridnevno odpravo. Med potjo smo povadili še malo orientacije in gradili na timskem duhu.

Drugi dan pa smo iz šole peš odšli do roba Udin boršta pri Strahinju, kjer smo postavili ognjišče ter si na njem skuhali čaj, saj je bil dan zelo hladen. Nato smo za malico na ognju spekli hrenovke, vmes pa smo se preizkusili tudi v streljanju z lokom, saj je bil z nami tudi profesor športne vzgoje, ki obvlada streljanje z lokom. 

Pred koncem priprav smo na ognju spekli še kostanj, ki smo ga nabrali prejšnji dan po poti. Dan in malico pa smo zaključili tako, kot se spodobi - s sladico. Na ognju smo namreč pripravili okusne pečene banane s čokolado.

Projektni dnevi so minili hitro, predvsem pa smo se v dobri družbi zabavali in naučili nekaj novega.




Predstavitev MEPI

Program Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. In 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Tako mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja.

Več o programu si lahko preberete na uradni strani Nacionalnega urada MEPI: http://mepi.si/mepi/predstavitev-programa/.




Kontakt

Šolska koordinatorka:

Jera Žužek, prof. SLJ - jera.zuzek@bc-naklo.si

Mentorji:

Neža Čimžar, prof. ŠVZ - Neza.Cimzar@bc-naklo.si

David Celar, prof. ŠVZ - David.Celar@bc-naklo.si

Tina Križnar, prof. GEO - Tina.Kriznar@bc-naklo.si