Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

PROJEKTI VŽU


PROJEKTI VŽU:

PROJEKTI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Program VŽU je osrednji program EU na področju izobraževanja in usposabljanja. Ustanovljen je bil za obdobje 2007—2013 s sklepom Evropskega parlamenta in Sveta.

Namen programa je prispevati k razvoju družbe z vrhunskim znanjem, trajnostnim gospodarskim razvojem, več in bolj kakovostnimi delovnimi mesti in večjo socialno kohezijo ter zagotavljati varstvo okolja za prihodnje generacije. Podpira izmenjavo, sodelovanje in mobilnost med sistemi izobraževanja in usposabljanja v Evropi.   

Program je sestavljen iz štirih sektorskih podprogramov, od katerih vsak pokriva posebno področje izobraževanja oziroma usposabljanja in je namenjen številnim ciljnim skupinam od vzgoje in izobraževanja otrok v vrtcih do študentov, oseb na trgu dela, podjetij in izobraževalnih organizacij, društev, nevladnih organizacij in odraslih, ki se v svojem delovnem življenju in tretjem življenjskem obdobju spet vračajo k učenju.

·         Comenius naslavlja potrebe, povezane s poučevanjem in učenjem vseh udeležencev predšolskega in šolskega izobraževanja do konca srednje izobrazbe.

·         Erasmus naslavlja potrebe, povezane s poučevanjem in učenjem vseh udeležencev formalnega visokošolskega izobraževanja ter poklicnega izobraževanja in usposabljanja na terciarni ravni.

·         Leonardo da Vinci naslavlja potrebe, povezane s poučevanjem in učenjem vseh udeležencev poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ki ne vključuje terciarne ravni.

·         Grundtvig naslavlja potrebe, povezane s poučevanjem in učenjem udeležencev vseh oblik izobraževanja odraslih.     

V okviru vsakega podprograma so na voljo različne tipske aktivnosti, kot so projekti mobilnosti, partnerski projekti, večstranski projekti ter tematske mreže (www.cmepius.si).