Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

Klara z esejem potuje v Kanado

Naša gimnazijka Klara Žos se je v letošnjem šolskem letu uvrstila med finaliste enega največjih svetovnih ekoloških tekmovanj za osnovnošolce in srednješolce. Klara je pripravila prispevek (esej) v angleškem jeziku na temo "Life on Land", ki je ena od osnovnih ciljev OZN (št. 15) v zvezi s svetovnim trajnostnim razvojem.

                                                  

Pobudnik natečaja je bila angleška organizacija za trajnostni način življenja (The Trust for Sustainable Living - TSL), ki sodeluje z Univerzo Oxford, z nekaterimi vladami (Kanada – Britanska Kolumbija) in številnimi mednarodnimi organizacijami (UNESCO, UNDP, UNO- Biodiversity). Tekmovanja esejev se je udeležilo 1470 mladih iz 53 dežel sveta.

V obsežni mednarodni konkurenci se je Klarin esej uvrstil med 10% najbolje ocenjenih; posebna komisija je podala Klari priznanje finalistke; nagrada ji bo izrečena 8. julija 2019 v Victoriji oziroma v Vancouvru (Kanada).

Klara se bo med drugim udeležila tudi tekmovanja šolskih debatnih skupin. Tekmovanje bo potekalo pod pokroviteljstvom: - Oganizacije Združenih narodov (Konvencija o biološki raznolikosti OZN in  Program OZN za razvoj – UNDP), - vlade kanadske province Britanska Kolumbija, - nacionalnih inženirskih akademij ZDA, Velike Britanije in Kitajske.

Klari za lep uspeh čestitamo: dijaki, učitelji in celotno vodstvo Biotehniškega centra Naklo. Želimo ji tudi srečno pot ter uspešno zastopanje Slovenije na tekmovanju mladih debaterjev.