Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

Izšla je nova, 21. številka revije Moje podeželje

V reviji razkrivamo zakaj trajnostni razvoj ne more biti imperativ, temveč lahko le s sistematičnim privzgajanjem trajnostnih kompetenc omogočimo trajnostne spremembe in ohranjamo okolje, naravo in kulturno dediščino. V reviji si preberite o razlikah med mlekom A1 in A2 ter njunim vplivom na zdravje. Predstavljamo vam tudi novo nastali priročnik o izdelavi jogurta, sira in masla, ki je namenjen tako začetnikom v predelavi mleka kot tistim, ki se s predelavo že ukvarjate, pa bi se želeli preizkusiti v izdelavi še kakšnega drugega mlečnega izdelka. 
Vsi radi posežemo po priljubljeni vrtnini, paradižniku. Hkrati pa opažamo, da nima več istega okusa kot nekoč. Zakaj je tako, vam razkrivamo v prispevku Paradižnik - išče se okus. 
S pomočjo preizkusa smo ugotavljali, kateri način ekološke pridelave čebule najbolj obvaruje pridelek pred čebulno muho, seznanili pa se boste tudi z na pogled sicer všečnim hroščkom južnim brinovim krasnikom, ki pa ni tako krasen, ko nam uničuje rastlinje. V članku avtorica pojasnjuje, zakaj se je razširil pri nas, kakšno škodo povzroči in kako ukrepamo proti njemu. 
Nastal je tudi zanimiv prispevek, ki ga je na temo digitalizacije kmetijstva in ob postavitvi vprašanj avtorjev spisal kar ChatGPT, kot vedno pa vam v reviji predstavljamo tudi različne projekte, v katere smo kot Center vpeti. Tokrat so to projekt Odličnost - vozlišče podjetniške odličnosti, projekt Climate of Change - zaustavimo podnebne spremembe, oblikujmo okolje za spremembe, projekt EIP Deblo++ ter nekaj izmenjav v okviru programa Erasmus+. Preberite si tudi o velikonočni krasitvi bazilike svetega Petra v Vatikanu in sodelovanju slovenskih podjetij pri tem, pa tudi o iskanju zaklada resnice 3
Pomemben del revije tokrat pripada družinski kmetiji Halovc iz Strahinja. Pogovarjali smo se s tremi generacijami Halovčevih, ki skozi intervjuje razkrivajo svoje življenje, delo in poslanstvo. Vsem je skupno zavedanje pomena kmetijskega izobraževanja za uspešno kmetovanje, prilagajanje tržnim razmeram in zahtevam okolja in tudi ni naključje, da Biotehniški center Naklo danes stoji ravno v Strahinju.
 

Revija bo kmalu na volju za nakup po ceni 3,90 EUR z DDV v šolski trgovini Pod kozolcem in v spletni trgovini. 
Na revijo se lahko tudi naročite. V tem primeru se zaračunajo še stroški pošiljanja. 
Za naročilo izpolnite NAROČILNICO in jo pošljite skenirano na e-naslovtina.kosirping@bc-naklopong.si oz. po pošti na naslov: Biotehniški center Naklo, Moje podeželje, Strahinj 99, 4202 Naklo.