Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

20. številka revije MOJE PODEŽELJE se predstavi


V 20. številki revije MOJE PODEŽELJE vas znova čaka veliko zanimivega branja.

Prebrali si boste o kakovosti korenja, pridelanega na ekološki in integriran način ter spoznali, kako lahko epikutikularni voski pomagajo rastlinam pri obrambi pred škodljivci. Izvedeli boste, ali tip gredi in genotip kokoši vpliva na uporabo gredi in poškodbe grodnice, v reviji pa so predstavljeni tudi čebelji proizvodi in njihovo združevanje z zdravilnimi rastlinami, s čimer se okrepi njihova zdravilno moč.

V enem od prispevkov je opisano trenutno stanje digitalizacije v Biotehniškem centru Naklo z možnostmi nadaljnjega razvoja, predstavljen pa je tudi pomen in razvoj neformalnega izobraževanja v Centru med leti 2009 in 2019. 

V reviji so predstavljeni nekateri projekti, v katerih kot Center sodelujemo. V okviru zaključenega Erasmus+ projekta (strateška partnerstva), poimenovanega Milk-ed je bila razvita spletna platforma, s katero smo želeli kmetom in drugim zainteresiranim posameznikom omogočiti usvojitev potrebnega znanja o mleku in mlečnih izdelkih ter tehnologiji predelave, da bi lahko začeli s predelavo mleka v domačem okolju. EIP projekt Deblo++ se posveča pridobivanju novih spoznanj s področja trajnostnega upravljanja in izkoriščanja gozdov, oblikovanju aplikacije, ki bo oblikovala posestni načrt, uporaben za gospodarjenje z gozdovi na ravni kmetijskega gospodarstva ter vzpostavitvi platforme z bazami podatkov in storitvami, povezanimi z izdelavo posestnega načrta. 

Predstavljamo tudi izkušnje predavateljev VSŠ in drugih sodelavcev s strokovnih usposabljanj v tujini, posebno pozornost pa si zasluži Erasmus+ projekt FARMID (Kmetovanje kot zaposlitvena priložnost za osebe z lažjo motnjo v duševnem razvoju), ki je prejel evropsko nagrado za inovativno poučevanje. 

Pogovarjali smo se s podjetnikom Erikom Luznarjem iz Begunj na Gorensjkem, ki se kot četrti v rodu ukvarja s čebelarstvom, svoja znanja prenaša s poučevanjem, priložnosti pa išče tudi v čebelarskem turizmu.

Na zadnjih straneh revije vas čaka še Iskanje zaklada resnice 2 ter nekaj fotografij, ki prikazujejo dogodke v jubilejnem letu 2022, v katerem je Biotehniški center Naklo obeležil 115-letnico začetka delovanja. 

 

56 strani zanimivega branja že čaka na vas. Revija Moje podeželje je na voljo za nakup v šolski trgovini Pod kozolcem ter v spletni trgovini BC Naklo. Na revijo pa se lahko tudi naročite.

Za več informacij o reviji, dostop do prejšnjih številk revije in naročilo, kliknite VEČ O REVIJI MOJE PODEŽELJE