Vrtnarski tečaji


VISOKE GREDE: ZASADITEV IN UPORABA V VRTNARSKI PRAKSI

Na tečaju boste spoznali zasaditev visokih gred in njihovo uporabo v vrtnarski praksi. Seznanili se boste, kako poteka priprava tal, zasaditev in izbor primernih rastlin ter oskrba rastlin v času vegetacije. 
Tečaj je primeren za vse ljubitelje vrtnarjenja oz. vse, ki razmišljate o postavitvi visokih gred na balkonu oz. terasi. Tečaj je namenjen tudi delovnim terapevtom v domovih za starejše občane. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: 35 EUR z DDV
Termin tečaja: 14. oktober 2020

 


PERMAKULTURA V VRTU

Na tečaju boste spoznali temeljna načela permakulture, ki temeljijo na opazovanju delovanja narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov. Videli boste, kako izgleda permakulturni vrt in spoznali visoke grede, zastirko, zeliščno spiralo, mešane posevke, kolobarjenje, dvojni vodovod s kapnico, sajenje pod slamo, steno za buče, uporabo bio oglja in komposta. Spoznali boste tudi pomen kamnov in živali v permakulturi in se seznanili z urbano permakulturo (vrt na strehi, vrt v zabojčkih, dvignjene grede ipd.).

Trajanje tečaja: 4 dni (16 pedag. ur)
Cena tečaja: 79 EUR z DDV
Termin tečaja: 7. - 28. april 2021


VRTNARJENJE PO BIODINAMIKI

V sodelovanju z Društvom Ajda Gorenjska organiziramo sklop predavanj oz. delavnic na temo biodinamike - najstarejše in najbolje raziskane oblike ekološke pridelave. Gre za pridelavo rastlin z upoštevanjem naravnih zakonitosti in brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih sredstev.
Na tečaju se boste seznanili s temelji in poslanstvom biodinamičnega gospodarjenja v naravi, naravnimi ritmi in principi narave, osnovnimi pravili biodinamičnega kmetovanja oz. vrtnarjenja, osnovna sestava tal, kompost, vpliv kolobarjenja v pridelavi rastlin in druge teme. 

Trajanje tečaja: 4 dni (20 pedag. ur)
Cena tečaja: 85 EUR z DDV
Termin tečaja: marec 2021


VRTNARJENJE ZA VSAKOGAR

Tečaj je namenjen vsem, ki želite urediti svoj obhišni vrt. Naučili se boste izbrati, zasaditi in negovati okrasne grmovnice, izbrati, zasaditi in negovati sadno drevje, negovati trate, urediti svoj bio zelenjavni vrt in še marsikaj. 

Trajanje tečaja: 4 dni (20 pedag. ur)
Cena tečaja: 85 EUR z DDV
Termin tečaja: 8. marec - 17. marec 2021


NAČRTOVANJE IN OBLIKOVANJE VRTOV

Na tečaju se boste seznanili s tem, kako izbrati primerne površine za gojenje zelenjave in sadja, za okrasni vrt, zeliščni vrt, predvrt ipd. Naučili se boste izmeriti prostor in določiti strani neba. Prepoznavali boste rastline in njihove gojitvene zahteve v smislu prava rastlina na pravo mesto. Skicirali boste lastni domači vrt in prejeli številne ideje oz. predloge, kako ga urediti (določitev kompozicije, postavitev rastlin v prostor ipd.).

Tečaj vodi Kristina Ravnjak, krajinska arhitektka, ki je že v času študija (2011, revija Moj mali svet) pričela s pisanjem člankov na temo urejanja vrtov. Danes prispeva k izobraževanju splošne javnosti o urejenosti našega okolja preko revije Lep vrt in naravna Lekarna ter znotraj fb skupine Urejam okolico. Kot pravi, smo nekoč imeli gartlce, danes pa imamo vedno več GART vrtov. To so vrtovi, ki so oblikovani z občutkom do prostora, ki je na razpolago, do rastlin, ki v njem dobro uspevajo, ter do ljudi, ki v njem najdejo sprostitev in navdih. 

Trajanje tečaja: 2 dni (10 pedag. ur)
Cena tečaja: 75 EUR z DDV
Termin tečaja: 6. maj in 10. maj 2021
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si