Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Dogodek


/ :

Svetovni dan prebivalstva

Združeni narodi so 11. julij razglasili za svetovni dan prebivalstva leta 1989, dve leti potem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard. Ta dan je namenjen globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja.
Zemlja je danes dom več kot sedmih milijard in dvesto petdesetih milijonov prebivalcev. Po ocenah ameriškega statističnega urada (US Census Bureau) se na svetu vsako minuto rodi približno 255 prebivalcev, umre pa jih približno 109. V letu 2015 se bo tako število Zemljanov povečalo za približno 77 milijonov.
Več kot tretjina vsega svetovnega prebivalstva živi na Kitajskem in v Indiji (skupaj 36 % ali 2,6 milijarde), v nadaljnjih osmih prebivalstveno največjih državah – ZDA, Indoneziji, Braziliji, Pakistanu, Nigeriji, Bangladešu, Ruski federaciji in na Japonskem – jih živi skupaj nadaljnjih 22 %  (1,6 milijarde), v Evropski uniji jih živi približno pol milijarde ali nekaj manj kot 7 %, prebivalci Slovenije pa so približno 0,03 % vseh Zemljanov.


Tabela 1: Deset prebivalstveno največjih držav sveta, 2015

Vir: U.S. Census Bureau, International Data Base