Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Obisk Ruskega centra znanosti in kulture



Obisk Ruskega centra znanosti in kulture

Letošnji maturantje BC Naklo – Gimnazija smo se znašli pred zahtevno nalogo, saj  se moramo spopasti z obsežnim delom L. N. Tolstoja Ana Karenina. Da bi nam branje laže steklo, smo se odločili poglobiti znanje o ruski literaturi in kulturi.

Odlična priložnost za to se nam je zdel čas projektnih dni. Tako smo načrtovali obisk Ruskega centra znanosti in kulture ter se povezali z go. Julijo Mesarič iz Ruske šole Vesela dRuščina,  ki nam je bila pripravljena priskočiti na pomoč s svojim znanjem o avtorju in njegovem delu.

V torek, 20.10.2015, smo se odpeljali v Ljubljano. Ker je bila naša skupina precej velika, smo se razdelili v dve skupini. Prva je odšla na ogled Ruskega centra, druga pa je si je medtem ogledala Stolnico in Plečnikovo tržnico. Nato smo skupaj poslušali predstavitev L. N. Tolstoja in njegovega dela Ana Karenina.

V Ruskem centru so nas prijazno sprejeli in nas najprej popeljali na teraso, ki je nekaj posebnega, saj od tam seže pogled po celi Ljubljani.  Pokukali smo tudi v ostale prostore, kjer imajo razne učilnice, knjižnico in tudi atelje. Sledil je vstop v virtualno različico Ruskega muzeja, ki nam je omogočil kratek vpogled v veliko zbirko ruske umetnosti. Pot nas je vodila v knjižnico in elektronsko čitalnico Predsedniške knjižnice B. N. Jelcina. Presenetila sta nas možnost dostopa do velikega števila dokumentov in najmodernejša tehnologija ter večnamenskost Predsedniške knjižnice.

Temu je sledilo predavanje ge. Julije Mesarič, ki nam je zelo nazorno predstavila življenje in delo Leva N. Tolstoja. Povedala nam je tudi Tolstojevo pravljico v ruščini, tako da smo se lahko preizkusili v razumevanju tega, slovenščini sorodnega, jezika. Prek posameznih odlomkov iz filma Ana Karenina nam  je  knjižničarka RCZK, gospa Žanna Lapina-Nabergoj,  zelo doživeto predstavila usodo glavnega lika Ane Karenine. Naše gostovanje v Ruskem centru smo zaključili z zahvalo obema predavateljicama v ruskem jeziku.

 

Naslednji dan smo strnili svoje vtise, izdelali plakate in urejali pridobljeno gradivo, saj smo z obiskom pridobili veliko novih informacij, ki nam bodo pomagale pri pisanju maturitetnega eseja. Naš projekt Ana Karenina je finančno podprl  Sklad Toneta Pavčka (Krka d. d., Riko d. o. o. in Društvo Slovenija Rusija s partnerji).

                                                                        Janja Tavčar, Jana Žemlja, 4. M